Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник Лазар Каменов се срещнаха с представители на българските спортни федерации, за да им разяснят съдържанието на договорите по програмите „Олимпийска подготовка” и „Спорт за високи постижения”.

 

 „Имаме с какво да се похвалим като успехи, но има много работа, която трябва да се свърши, започна министър Нейков. – Това, което забелязвам откакто съм начело на министерството е, че основните проблеми идват от междуличностни конфликти. Призовавам за обединение в името на спорта. Нужна е и по-добра координация на работата по места. Ще помагаме, но там, където има резултати. Останалите – не се сърдете. Никого не съм върнал, всеки съм изслушал, но финансирането зависи от критериите на програмите.”

 

Вече е разписана рамката от 22 111 120 лв., с които през 2011 г. ще се финансират 38 федерации по олимпийските видове спорт. 37 неолимпийски федерации ще получат общо 694 113 лв. Средствата са осигурени от бюджета на МФВС и Българския спортен тотализатор.

 

С уточнението, че по закон държавата подпомага, а не финансира изцяло федерациите, МФВС заявява, че подготовката на елитните ни състезатели в предолимпийската година е максимално добре обезпечена.

 

За първи път в програмата „Олимпийска подготовка” се диференцират спортовете според тяхната специфика – индивидуални летни, индивидуални зимни, колективни и спортове за  хора с увреждания.

 

По ясни и точни параметри спортистите, за чиято подготовка се осигуряват средства, са разделени на 1-во, 2-ро и 3-то ниво.

 

За всички спортисти, получаващи финансиране от държавата, комисията за високо спортно майсторство на МФВС ще прецизира целите за постигане през настоящата година. За първи път е изготвена Методологията за анализ и оценка за ефективността на утвърдените проекти за дейност на българските спортни федерации, която регламентира общи изисквания и ред  за извършване  на анализ и оценка на ефективността от реализация на международния спортен календар.

 

След основното състезание /СП, ЕП/ за годината ще се извърши функционален анализ и оценка на ефективността  от реализацията на спортистите в тях, като се вземат под внимание поставените цели, класирането, конкуренцията в съответното състезание, дисциплина /категория/ при която е постигнато класирането, отчитане на риска при изпълнение на целите /прогнозните класирания - субективност при определянето на спортния резултат; специфика на спортно-състезателната изява; конкуренция при реализирането на спортното постижение/.

 

 

КРИТЕРИИ:

 

I ниво (проектоолимпийски състав)

 

В най-високото ниво, или проектоолимпийски състав попадат 158 състезатели от 20 вида спорт - лека атлетика, спортна стрелба, джудо, гребане, спортна гимнастика, тенис, ветроходство, параолимпийска асоциация, теакуондо WTF, Спортна федерация на глухите, кану-каяк, плувни спортове, ски, бокс, художествена гимнастика, борба, баскетбол, бадминтон, волейбол и кънки.

 

Критериите за индивидуалните спортове за попадане в I-во ниво са класиране от 1 до 8 място на последните олимпийски игри, от 1 до 8 място на световни първенства, проведени през 2010 г., от 1 до 6 място на европейски първенства, проведени през 2010 г., от 1 до 3 място на световни първенства, проведени през 2009 г.

 

Елитът получава до 200 дни за подготовка в България с пансионат до 55 лева на ден и до 40 дни подготовка в чужбина с до 100 лева на ден. Възстановяването е до 20 лева на ден подготовка и се осигуряват до 4 международни турнира, световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

 

Индивидуален е подходът към колективните олимпийски спортове, където в I-во ниво попадат тимове, участвали на Oлимпийските игри Пекин’2008, на финали на световни и европейски първенства през 2010 г. или класирали се за участие на световни и европейски първенства през 2011 г. след квалификации, проведени през 2010 г. Отборите получават до 80 дни подготовка с пансионат до 55 лева на ден, възстановяване на спортистите - до 12 лева на ден подготовка, участие в до 4 международни турнира, квалификации или участие на световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

 

На федерациите, които имат състезатели в I ниво се дават 2 свободни квоти за доказани спортисти, които по обективни причини не са успели да покрият критериите.

 

 

II ниво (олимпийски резерв)

 

Във II ниво, където са съсредоточени младежите и девойките, които да се готвят за Олимпиадата през 2016 г., попадат 110 състезатели от 19 спорта - джудо, спортна стрелба, гребане, тенис, параолимпийска асоциация, кану-каяк, плувни спортове, ски, бокс, скокове на батут, художествена гимнастика, борба, лека атлетика, стрелба с лък, биатлон, модерен петобой, бадминтон, спортна гимнастика, волейбол. 

 

Тук са участниците в Младежките олимпийски игри Сингапур’2010 и класиралите се от 1 до 8-о на световни и от 1 до 6-о място на европейски първенства за юноши и девойки старша възраст.

 

Тяхната подготовка се финансира до 100 дни с пансионат до 45 лева на ден, възстановяването е до 8 лева на ден подготовка, като им е осигурено участие на до 2 международни турнира, световни и европейски първенства.

 

Във второ ниво попадат също юношите и девойките младша възраст, класирали се от 1 до 3 място на световни първенства и златните медалисти от европейски шампионати, проведени през 2010 г. Тяхното финансиране е до 40 дни подготовка с пансионат до 40 лева на ден, възстановяване – до 6 лева на ден подготовка и осигурено участие в до 1 международен турнир, световни и европейски първенства.

 

За федерациите, администриращи колективни олимпийски спортове във II ниво влизат отбори, класирали се от 1 до 12 място на световни и от 1 до 8 място на европейски първенства за юноши и девойки старша възраст, проведени през 2010 г.

 

Осигурява им се финансиране на подготовка до 60 дни с пансионат до 45 лева на ден и възстановяване до 6 лева на ден подготовка. Финансира се също участието в до 2 международни турнира, квалификации или участие на световни и европейски първенства.

 

 

ІІІ–то ниво (национални отбори)

 

За ІІІ–то ниво (национални отбори) кандидатстват федерации, спечелили точки на ОИ 2000, 2004 и 2008 г. Финансовите параметри са - подготовка - до 40 дни с пансионат до 40 лева на ден,  възстановяване - до 6 лева на ден подготовка, осигурено участие в до 2 международни турнира, световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

 

Дава се възможност и на федерации без спечелени точки на ОИ 2000, 2004 и 2008 г. да кандидатстват със спортисти, като броят се определя от спецификата на спорта и реалните възможности за класиране по олимпийски дисциплини на състезанията от международния календар.

 

 

В програмата „Олимпийска подготовка са определени параметрите за подпомагане състезанията от Държавния спортен календар.

 - купи - не повече от 55 лева за комплект, медали – не повече от 3 лева за медал;

- хонорари на съдии - не повече от 30 лева на ден на съдия;

- медицинско обслужване - не повече от 160 лева на състезателен ден

 

Наемите и консумативите за ползване на спортни бази се определят на база дните, които се полагат за подготовка на националните отбори, съобразено със спецификата на съответните спортове.  

 

Утвърдена е Методика за разпределение на финансовите средства от МФВС за подпомагане дейността на спортните клубове, членове на спортни федерации. Основните показатели при оценката са:

-         картотекирани спортисти по възрастови групи

-         брой картотекирани състезатели участвали в различните етапи на държавното първенство

-         СК участвали в държавното първенство, както и треньори работещи в СК

-         географско разположение на спортните клубове

-         Международен принос

 

С Инструкция са определени условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица с парични средства от Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) за постигнати призови класирания на световни и европейски първенства за мъже и жени. Спортист, постигнал призово класиране в индивидуални дисциплини с единично участие може да получи парична награда в лева до следните размери: (вижте снимката).