29-те Летни олимпийски игри вече са в историята.Олимпиадата в Пекин завърши така, както започна - със зрелищна церемония, с която още веднъж китайците затвърдиха впечатлението на мнозина, че това са най-успешните олимпийски игрив историята.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох закри 29-те олимпийски игри в традициите на МОК, след което покани младежта да се срещне отново след четири години в Лондон, където ще се проведе следващата Олимпиада.

"Вие ни показахте обединяващата сила на спорта", обърна се Рох към участниците на игрите на стадион "Гнездото" в Пекин.

"Олимпийският дух е жив и доказателство за това е топлата прегръдка между съперници от страни, които са в конфликт. Продължавайте в същия дух и когато се приберете у дома. Това бяха едни наистина изключителни игри. И сега, съгласно традициите, обявявам 29-те олимпийски игри за закрити и се обръщам към младежите от цял свят да се съберат след четири години в Лондон, за да празнуват 30-те олимпийски игри", заяви Жак Рох по време на церемонията по закриването.

Той благодари на хората в Китай, многобройните доброволци и на Организационния комитет на игрите.

"По време на тези игри светът научи много за Китай и Китай научи много за света", каза още Жак Рох и специално похвали домакините за смайващите съоръжения "Птичето гнездо" и "Водния куб".

Речта на Жак Рох бе по средата на церемонията по закриването, на която присъстваха много височайши особи начело с президента на Китай Ху Цзинтао.

Малко по-късно бе загасен олимпийският огън на 29-те Летни олимпийски игри. Факелът започна своя поход през март от древна Гърция, обиколи целия свят, а на 8 август бе запален в олимпийския жертвеник на "Гнездото" от гимнастика Ли Нин.

Организаторите на 29-те летни Олимпийски игри направиха бляскаво изпращане на 11 249-те спортисти, които се състезаваха по терените, пистите и залите на китайската столица Пекин.

Началото бе поставено с китайския химн и ефектни фойерверки, участваха и хиляди актьори, които създадоха празнична атмосфера.

Китайският музикант Кун Сяндун заедно с близо 70 поп изпълнителни от Китай, Хонконг, Тайван и други страни изпълни песента "Завинаги приятели". Испанският тенор Пласидо Доминго също се включи в програмата, в дует с китайското сопрано Сун Цзуин.

Футболистът Дейвид Бекъм беше голямата звезда в делегацията на Лондон, която презентира следващия домакин на олимпийските игри през 2012 година.

33-годишния футболист се появи на покрива на традиционен двуетажен лондонски автобус в качеството си на олимпийски посланик и изстреля футболна топка, която попадна в един от доброволците на игрите.

Преди церемонията Дейвид Бекъм заяви пред агенция Ройтерс, че не се съмнява, че Лондон ще се справи още по-добре от Пекин.

"Поздравявам домакините за организацията, но не се съмнявам, че Лондон ще се справи още по-добре", каза Бекъм.

В осемминутното представяне на Лондон участие взеха още 23-годишната поппевицата Лиона Люис и 64-годишният китарист на легендарната рокгрупа Лед Цепелин - Джими Пейдж. Двамата изпълниха в дует песента на Лед Цепелин Whole Lotta Love.

Церемонията по закриването завърши с грандиозно парти на стадион "Гнездото", което бе основната арена на олимпийските битки от 8 до 24 август.