Тежкото падане на Адам Йейтс в третия етап на "UAE Tour" предизвика много дискусии и се превърна в основна тема, включително и в рубриката ни "Светът на колоезденето"

Засега се спираме на този инцидент, като ще надникнем върху различните гледни точки и протоколът при подобни падания. Ако някой е изпуснал случилото се, то британецът падна лошо в третия етап на многоетапната надпревара от световния тур. С оставащи 47 километра колоездачът закачи предната си капла в дуг състезател и се сгромоляса, като удари асфалта първо с главата си. 

Изненадващо, Йейтс се изправи бързо и се качи отново на велосипеда си. Той продължи повече от 30 километра преди да спре и да се откаже, а разклатеното му състояние и удара в главата определено предизвикаха много въпросителни защо на британеца му е позволено изобщо да продължи. Като повечето атаки бяха именно към медицинските лица и отбора на "UAE Team Emirates".

Много фенове повдигнаха под съмнение действията на отбора, като Йейтс дори не е прегледан правилно за мозъчно сътресение и е оставен да кара в подобно състояние. Неговият сътборник Джей Вайн разказа след финала на етапа, че Йейтс дори не е помнил падането си. 

Според правилата на Международния колоездачен съюз (UCI) колоездачите трябва да бъдат прегледани за мозъчно сътресение след падане. Медицинският протокол, приет през 2020-а година, посочва ключови стъпки, които отборите трябва да следват. Колоездачите трябва да бъдат проверени за видими знаци, като празен поглед и объркано поведение.

Тестове за памет, прегледи и бърза проверка на гръбначния стълб и шията са задължителни стъпки, които трябва да се следват по време на оценяване на състоянието при подобно падане. Всичко това се случва край пътя, преди състезателят да се качи на велосипеда отново и то само ако състоянието му е добро. 

В сряда обаче нито една от тези стъпки не бе предприета, съдейки по излъчените кадри по телевизията. Адам Йейтс се спря за кратък разговор с един от директорите на отбора, преди да се качи отново на велосипеда си след катастрофата си. По-късно от отбора излязоха с изявление, че не са видели никакви кадри от падането, докато са в колата и отиват към британеца. 

Часове след края на етапа стана ясно, че Йейтс е диагностициран именно с мозъчно сътресение. Нормално, цялата ситуация да предизвика много въпросителни, тъй като продължаването на състезанието в това състояние можеше да се окаже много опасно за него самия и други колоездачи.

По програма Адам Йейтс трябва да стартира в Тирено-Адриатико на 4-и март, но все още не е ясно дали това ще се случи.