Ако сте нови в колоезденето, определено може да се объркате от цветните трика, които са различни в отделните надпревари. Точно върху това ще се фокусираме в рубриката ни "Светът на колоезденето".

Дори хората, които не са фенове на колоезденето, или пък просто не гледат толкова често, са чували за Тур дьо Франс. Освен това всеки асоцира най-престижното състезание с жълтата фланелка, която победителят носи. В шосейното колоездене обаче има много различни цветове трка, които ще разгледаме в следващите редове.

Започваме с големите обиколки, като от тях първо в календара е Джиро Д'Италия.

Първото издание на Обиколката на Италия е през 1909-а година. В нея, за разлика от Тура, временният водач в надпреварата носи розова фланелка.

Разликите с Обиколката на Франция са драстични при цветовете на триката, но има една съществена прилика между розовото и жълтото трико, което са символ на триумф в двете големи обиколки. И двете получават цветовете си заради спортните вестници, които са главни спонсори и създатели на обиколките.

Италианският вестник La Gazzetta dello Sport се печата с розова хартия и затова през 1931-а година розовата фланелка е въведена в Джирото. В Тур дьо Франс фланелката е жълта заради цвета на страниците на вестника L'Auto, който е предшественик на L'Équipe.

Иначе в Обиколката на Италия освен лидерското трико, което се нарича още "maglia rosa", има и цикламено, синьо и бяло трико. Първото е за най-добрия спринтьор, или колоездачът, който е събрал най-много точки в етапите. Обикновено в разлините видове етапи точките варират, а такива се раздават и в междинните спринтове. В Тур дьо Франс същото трико е със зелен цвят. Там обаче това трико е още по-отдадено на спринтьорите, като правилата и точките, които се раздват, са варирали през годините.

Синьото трико в Обиколката на Италия е за най-добрия катерач. Печели го човекът с най-много точки, раздващи се на върха на изкачванията, както по време на етапа, така и на финала, ако той завършва на изкачване. Негов аналог в Тур дьо Франс е бялото трико на червени точки. Отново се дава на колоездача с най-много точки от категоризирани изкачвания. 

В Джирото, както и в Тура, има и бяло трико, което е за най-добрият млад състезател. В тази категория попадат колоездачите, които са на 25 или по-млади. 

Нарочно оставям леко настрана Вуелтата, която започва през 1935-а година и е вдъхновена от успеха на другите две големи обиколки. Доста години и там трикото за лидера е жълто или по-скоро описано като златно, но в през последните години то е червено. Другата разлика е в трикото за най-добръ катерач, което е бяло на сини точки, вместо на червени точки, както в Тура. Иначе и в Обиколката на Испания има бяло и зелено трико. 

Разбира се, в различни напдревари цветовете на фланелките могат да варират. Пример за това е лидерското трико в италианската надпревара от световния тур - Тирено-Адриатико, там то е синьо на цвят. Идеята на различните фланелки обаче остава - те отличават лидерите в отделните класирания. Понякога един човек може да "носи" повече от една фланелка по време на многоетапно състезание. Разбира се, няма как да облече две фланелки едновременно. Ето пример. Ако един колоездач е лидер в Джиро Д'Италия и носи розовото трико, но същевременно има най-много точки при катерачите, то няма как да носи и фланелката на сини точки. Затова тя е носена от втория в класирането при катерачите.

Освен отделните фланелки в надпревари, има и някои специални, като фланелката на световния шампион. Определена за най-красивата и носи името "rainbow jersey" или иначе казано фланелката с цветовете на дъгата. Световният шампион в различни дисциплини има правото да я носи цяла година. Същият е случаят и при европейския шампион, докато в многоетапните състезания притежателите на отделните трика могат да се променят постоянно между етапите.

Освен за световни и ервопейски шампиони в различни дисциплини, има специални трика и за националните шампиони. Ако даден колоездач е шампион на страната си в бягането по часовника, то той може да използва трикото с национални цветове в във всички етапи по бягане на часовник през годината. Ако колоездач е шампион в общия старт на страната си, то той може да носи шампионската си фланелка във всички етапи с общ старт през годината.