През пролетта на 2018 г., председателят на Софийския планински клуб - Димитър Петров прекарва един месец в чешката столица - Прага. Там, освен че става свидетел на масовия спорт, който се развива в града, вижда и едно много интересно бегаческо събитие -  Světlušku (Светулки - неговата идея е, че участниците събират средства за незрящи хора, тичайки в центъра на Прага с челници в тъмната част на деня).

Събитието се радва на такъв интерес, че тесните и загадъчни пражки улици трудно могат да поемат всички желаещи да се включат. Събитието го впечатлява толкова много, че решава, че би било добра идея да се направи подобно събитие и в София. Името лесно се ражда -  Светулки рън. 

Светулки рън

източник: Светулки рън 2019

Oще докато е в Прага се свързва с Фондация "Синергия" в София. Това е организация, която работи за повишаване качеството на живота на незрящите в България. Те веднага откликват на идеята, като се в включват в организация с всички сили. 

Светулки рън

източник: Светулки рън 2019

Като сдружение Софийски планински клуб има немалко организирани успешни събития в миналото, като благодарение на това и сработеността на хората в екипа на 26.09.2018 г. се случва първото събитие Светулки рън. Бягането преминава при по-голям интерес от очакваното, като се участие вземат повече от 250 бегачи. Събитието има символична такса в размер на 10 лв., като всички пари събрани от таксите отиват за каузата. Сумата, която се събира и се дарява са впечатляващите малко повече от 3500 лв. Средствата са  изразходвани за закупуване на пакети, включващи тестове и прегледи за превенция и профилактика на рак на маточната шийка за зрително затруднени жени. 

Светулки рън

източник: Светулки рън 2019

"Щом един път се е получило, защо да не се повтори" - може би това е и логиката на организаторите, защото на 01.10.2019 г. за втори път ще се проведе събитието, като мястото отново е в Борисовата градина, началния час е 20:00 ч. и всички са добре дошли да се включат в това интересно събитие.Таксата отново е 10 лв за всеки желаещ да вземе участие. Не забравяйте да си донесете челник, за да допринесете за цялостната обстановка на бягането. Тази година събраните средства отново ще бъдат дарени на Фондация "Синергиа", като този път с тях ще бъде осигурена техническа обезпеченост на незрящи хора, като ще се закупят бастуни, говорещи часовници  и други подобни уреди за по-лесно предвижване в градска среда. 

"Накрая всички участници се тръгват с усмивки, което е и най-важното в подобен род събития" - споделят от Софийски планински клуб. 

Повече информация за събитието тази година можете да намерите във Фейсбук страницата на "Светулки рън 2019".