Световното първенство по снукър през 2020 ще стане първото събитие на закрито, което ще приеме безопасното завръщане на феновете по трибуните, разкриха от Световния снукър тур.

Ограничен брой зрители ще бъде разрешен в шефилдския театър „Крусибъл“ по време на целия турнир. „Решението идва след изявлението на британското правителство, че малък брой зрители ще получат разрешение да присъстват на спортни събития, които са внимателни избрани, осигурявайки възможност за нагледен тест на „пети етап“ от препоръките на правителството, на завръщането на фенове в елитните спортни събития. Разширени здравни и безопасни препоръки бяха осигурени от правителството и те ще бъдат следени изкъсо от Световния снукър тур. Зрителите се очаква да следват специални указания, като допълнителни детайли ще бъдат оповестени съвсем скоро“, се казва в прессъобщение на Световния снукър тур.

Всеки притежател на билет, който, под инструкции от Световния снукър тур, е пререгистрирал интереса си да посети събитието самостоятелно миналия месец, си е гарантирал място в най-престижния турнир в спорта, се добавя в изявлението. „По-рано този месец, Световният снукър тур помоли всички фенове с билети за оригиналните дати за Световното да регистрират интереса си, за да запазят местата си в ограничения капацитет. Всеки фен, който е решил да запази билетите, ще бъде възнаграден с място сред трибуните“. Ще има и определено количество генерална продажба на пропуски в следващите седмица, се казва още в съобщението.

44-то издание на Световния шампионат стартира в петък, 31 юли, и приключва в неделя, 16 август. Първоначално надпреварата трябваше да се проведе между 18 април и 4 май, но беше отложена заради пандемията от коронавирус. 16 състезатели ще излязат от квалификациите, за да се присъединят към останалите от топ 16 в основната схема. Квалификациите за Шефилд ще са между 21-28 юли. Сред участниците в тях правят впечатление имената на световен шампион за 2006 Греъм Дот, двукратния финалист в „Крусибъл“ Али Картър и полуфиналиста миналата година Гари Уилсън. Победителят ще спечели 500 000 паунда.