На 1 април в Пловдив стартира Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки до 20 години, в което участие до 9 април ще вземат рекордните над 1700 състезатели от 100 нации. Шампионатът ще се проведе в Палата 6 и Палата 13 на Международния панаир в Пловдив под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Откриващата церемония на 1 април започва в 17:00 ч. в Палата 6. Впечатляващият общ брой на участниците и придружаващите ги за цялата надпревара се очаква да бъде около 3000 души. България ще участва с пълни отбори и на трите оръжия (сабя, рапира и шпага) – общо 42-ма индивидуални състезатели и 6 тима. На 1 април турнирът започва със състезанията на оръжието сабя, където ще се изявят и някои от най-големите български надежди за медал – както при кадетите, така и при младежите. Това е четвъртото световно първенство от подобен ранг в страната ни от 2004 г. насам, което е сериозен атестат за отлично свършената работа от Българската федерация по фехтовка.

На откриването на шампионата на 1 април ще присъстват служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, зам.кметът на Община Пловдив Георги Титюков, както и дипломати от посолствата на страни участнички и множество президенти на национални федерации по фехтовка. Ето и някои от най-значимите чуждестранни гости на събитието: Емануел Кациадакис – Гърция - президент на ФИЕ Ана-Ирене Делгадо - Панама – вицепрезидент на ФИЕ Абделмонейм Елхусейни - Египет – вицепрезидент на ФИЕ Ерика Азе - Латвия – вицепрезидент на ФИЕ Виталий Логвин - Мексико - президент на Панамериканска конфедрация Шейх Салем Алкасими - ОАЕ - президент на Азиатската конфедерация Джорджо Скарсо - Италия - президент на Европейската конфедерация Мбаник Ндае - Сенегал - президент на Африканската конфедерация.

Турнирът по традиция ще включи цели 18 вълнуващи индивидуални и отборни състезания във всички оръжия. Надпреварата ще предложи и тренировъчен лагер, както и специални дейности и обучения, чрез които фехтовачите и техните треньори ще имат възможност да научат повече по темите – антидопинг, безопасен спорт и честна игра. На Световното първенство в Пловдив ще продължи и любопитната кампания на Международната федерация по фехтовка: Donate Your Fencing Gear (DYFG), чрез която всеки може да дари старата си екипировка за фехтовка на ентусиасти и деца от нуждаещи се от подкрепа в развитието на този спорт страни.

„Вече имаме сериозен опит в организацията на подобни форуми заедно с Община Пловдив. Мисля, че няма друга община в България, която да помага така за организирането на такива големи спортни събития. Това е много хубаво, а и помага за развитието на икономиката на самия град. В началото на април Пловдив ще бъде фехтовка. В последно време българската фехтовка бележи добри резултати във всички възрасти. Две пловдивски деца дадоха много сериозна заявка за бъдещи успехи – това са Мариела Георгиева и нейният брат – Николай - Томас Георгиев. Надявам се и на световното първенство да имаме повод за радост от такива хубави постижения“, заяви преди старта на Световното първенство дългогодишният президент на Българската федерация по фехтовка Величка Христева. „Добре дошли на Световното първенство по фехтовка за юноши и кадети през 2023 година! Надявам се вие и вашият екип да имате успешно и приятно посещение в България, тъй като това е четвъртият път от 20 години насам, в който Пловдив ще бъде домакин на това важно състезание на FIE. Бих искал специално да благодаря на Българската федерация по фехтовка за тяхната щедра подкрепа, отдаденост и изключително квалифицирана подготовка и управление.

С повече от 1000 фехтовачи, които се очаква да участват, както и треньори и служители от близо 100 държави, ние сме уверени, че всичко и този път ще протече гладко и безпроблемно. Когато планирате посещението си в Пловдив, не забравяйте да отделите време, за да разгледате зашеметяващата и древна история и архитектура на града, включително прекрасния стар град, както и Античния театър на Филипопол от римската епоха. Пожелавам ви най-доброто в подготовката ви за първенството и с нетърпение очаквам да ви видя през април в Пловдив“, пък гласи част от официалното послание на президента на Международната федерация по фехтовка Емануел Кациадакис преди началото на шампионата.