Световният шампион по снукър и номер 1 в света Марк Селби започна с много трудна победа участието си на PTC Victoria Bulgaria Open, който се провежда в зала „Универсиада” в столицата. Селби победи с 4-3 фрейма Бари Пинчис и се класира за втория кръг на надпреварата. Двубоят продължи 4:03 часа, което е рекорд за на-дълъг мач във формата 4 от 7 фрейма.

В първия един час двамата състезатели допуснаха много непредизвикани грешки.

В първия фрейм Бари Пинчис направи фатална грешка по жълтата топка, от която Марк Селби се възползва и поведе с 1-0.

Във втория фрейм Пинчис бе в ход, когато отново сбърка при разчистването на цветните топки. Опитният играч имаше идеална позиция, за да вкара зелената топка, но я пропусна и загуби фрейма, а Селби поведе с 2-0.

Бари Пинчис все пак демонстрира по-висок стандарт на игра в третия фрейм и го спечели.

Марк Селби бе изключително убедителен в четвъртия фрейм, като направи сенчъри брейк от 131 точки и поведе с 3-1. Това бе 349-ят сенчъри брейк в кариерата на „Веселяка от Лестър”.

Двамата състезатели повишиха определено нивото си на представяне, което доведе до втори сенчъри брейк в мача. Той бе записан от Бари Пинчис, който направи 105 точки и отново намали изоставането си – 2-3.

След дълъг шести фрейм Бари Пинчис изравни резултата – 3-3 фрейма.

Последният седми фрейм също бе продължителен, но Селби успя да го измъкне и да се класира за следващата фаза на турнира.

В следващия кръг съперник на Марк Селби ще бъде Джо Суейл, който победи с 4-1 фрейма Джеф Якобс.

Бившият член на топ 16 в световната ранглиста Робърт Милкинс надви Кристофър Киоган с 4-2, като в оказалия се последен шести фрейм реализира брейк от 104 точки. Следващият съперник на Милкинс ще бъде Роби Уилямс, който надви с 4-3 Хамда Мия.

Найджъл Бонд победи бързо с 4-0 фрейма Питър Лайнс.

Белгиецът Лука Бресел също се класира за следващата фаза на надпреварата, като спечели с 4-2 срещу Крейг Стедман.