Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен обясни решението си да напусне демонстративно онлайн турнира Generations Cup по-рано този месец, публикувайки изявление в социалната мрежа Туитър. Карлсен изигра първия ход с черните фигури, след което изключи камерата си и напусна партията срещу американския гросмайстор Ханс Ниман – подозиран в шахматните среди, че използва непозволени средства.

Норвежкият гросмайстор вярва, че 19-годишният Ниман е мамил повече и по-скоро от това, което вече е признал публично.

„Неговият прекален прогрес е необичаен“, казва Магнус Карлсен и добавя, че не е усетил американецът да е напрегнат или напълно концентриран по време на партията между двамата в началото на месеца. „Този мач ми помогна да променя гледната си точка. Има повече неща, които бих искал да кажа, но за съжаление, съм ограничен към момента“, добавя Карлсен, който не публикува доказателства, че Ханс Ниман е мамил, но е категоричен, че не желае да играе с него.

„Трябва да предприемем нещо срещу измамите в шахмата. Не искам да играя срещу хора, които са мамили в миналото, защото не знам какво са способни да направят“, заяви още Магнус Карлсен.

Ниман пък е признавал, че е мамил при онлайн игра на шахмат, когато е бил на 12 и 16 години, но отрича да си е служил с измама от тогава.