Всички състезатели, които ще вземат участие в предстоящото Световно първенство по спортно ориентиране за младежи и девойки, пристигнаха в България. От 27 юли курортът Боровец ще бъде център на световното спортно ориентиране, а атлети от 36 държави, сред които представители на Хонг Конг, Нова Зеландия, Япония и др. ще вземат участие в елитното състезание.

„За пръв път съм в България, но мога да кажа, че имате прекрасна държава, страхотна природа, влюбен съм в Рила, много съм впечатлен. Вие сте прекрасни хора, чувствам се отлично в страната ви и отново бих я посетил. Нямам търпение да започне надпреварата и да покажа най-доброто от себе си“, сподели състезателят от Великобритания Ралф Стрийт, който е включен и в мъжкия национален отбор на страната си.

Около 300 състезатели ще се включат в отделните дисциплини, а България ще бъде представена с максимален брой участници – 6 младежи и 6 девойки.

„Организирайки това първенство, имаме възможността да отбележим подобаващо 60-ата годишнина от първия старт по ориентиране в България и да покажем на света, че България е страна с традиции в този спорт. Надявам се на едно достойно представяне на българските участници. Пожелавам успех на всички и нека по-добрите победят“, заяви президентът на Българската федерация по ориентиране проф. Атанас Георгиев.

Спринтът е първият старт от програмата. Той ще започне във вторник в 10:00 ч. Непосредствено след неговия финал (в 13:30 ч.), е официалното откриване на шампионата.