Световната шампионка на 800 метра Кастер Семеня (РЮА) има мъжки и женски полови органи. Новината разкрива Сидни Морнинг Хералд, позовавайки се на медицински заключения.

Вестникът твърди, че ИААФ може да отнеме златния медал на южноафриканката и дори да я застави да премине през операция за смяна на пола.

В същото време говорителят на ИААФ Ник Дейвис потвърди, че резултатите от изследванията в Германия вече са получени, но на този етап не може да ги коментира.

"Аз лично не съм ги виждал. Наистина получихме резултатите от Германия, но предстои група от експерти да ги анализира, а ще бъде възможно да ги коментира след няколко седмици. Чак след това, в зависимост от анализите, ще се срещнем със Семеня", заяви Дейвис.

Бащата на шампионката Джейкъб отново е много разгневен от поредния скандал около неговата дъщеря. "Тези, които твърдят, че Семеня не е жена, са болни. Не, те са луди", заяви ядосано Джейкъб.

Според Сидни Морнинг Хералд световната шампионка на 800 метра няма яйчници, а вместо това притежава вътрешни тестиси, които произвеждат голямо количество тестостерон.

След като Семеня доминира тотално на шампионата на планетата в Берлин от ИААФ наредиха да й бъдат направени кръвни и хромозомни тестове, както и гинекологични изследвания.

"Каквото и да стане Семеня ще запази златния си медал, тъй като в този случай не се касае за допинг. "Дори да се докаже, че тя има мъжки хормони, то ще бъде много трудно да й се отнеме златото, защото тя не е мамила. Така се е родила, бе заявена от нейния отбор и приета от ИААФ в Берлин. Но нека да изчакаме малко, за да разберем крайния резултат", каза още Дейвис.