Ръководството на Световната боксова асоциация /СБА/ задължи украинеца Владимир Кличко и руснака Александър Поветкин да проведат мач за титлата световен шампион за професионалисти в тежка категория на СБА не по-късно от 27 февруари 2013 година.

Това решение бе взето на конгреса на СБА в столицата на Индонезия - Джакарта.

Владимир Кличко е носител на титлата супершампион на СБА, която му бе дадена от СБА за това, че притежава шампионските пояси и на други престижни федерации за професионален бокс. СБА постанови, че предстоящият мач на Владимир Кличко с поляка Мариуш Вах на 10 ноември ще бъде последната доброволна защита на украинеца на шампионския пояс. Победителят от тази среща /Владимир Кличко - Мариуш Вах/ е длъжен в следващия си мач да проведе задължителна защита на пояса на СБА с Александър Поветкин.

Поветкин преди това на два пъти се отказваше от мачове с Владимир Кличко в ранга на задължителен претендент: през 2008 година поради контузия на крака и през 2010 година - по решение на своя треньор, американеца Теди Атлас. Сега Поветкин тренира при бившия световен шампион в категория до 63,5 килограма Константин Цзю.