Световната атлетика (ИААФ) цели да стане въглеродно неутрална до 2030, осъзнавайки, че спортът има значителна роля за природата.

Обещавайки да намали емисиите на въглероден диоксид с 10% на година, от ИААФ споделиха в свое изявление, че ще намалят пътуванията и ще разчитат повече на местни експертизи, като всички организирани събития от календара ще бъдат отдадени на намаляването на въглеродния диоксид. Себастиан Коу, президент на Световната атлетика, разкри, че атлетите и феновете „очакват да бъдем добър гражданин на света, да поемем лидерска роля по проблеми, които влияят на глобалния свят и неговите общности“.

В документ от 66 страници се казва, че леката атлетика, включително големите световни първенства, произвежда „значителна въглеродна следа“ и че „въглеродните емисии от пътувания представляват един от основните ефекти върху околната среда, свързани със спорта. „Леката атлетика е глобален спорт с много високопрофилни състезатели, идващи от места, които ще бъдат повлияни от промяната на климата, повишения процес на опустиняване, водещ до липса на дъждове за посевите, например“, се добавя в документа. /БГНЕС