Световната федерация по лека атлетика потвърди, че ще забрани на трансджендър състезатели да участват в състезания за жени. Забраната се отнася за трансджендъри, които са били мъже в пубертета, но след това са сменили пола си.

"Предприехме решителни действия да предпазим женските категории в нашия спорт, като ограничим участието на трансджендър атлети. Това решение бе взето след консултации с множество заинтересовани страни, включително 40 федерации, нашите атлети, нашите треньори, атлетическата комисия, както и редица други групи, включително и трансджендър групи, експерти на ООН, Международния олимпийски комитет и Пара-атлетиката. Мнозинството от тях заявиха, че трансджендър атлетите не трябва да се състезават в женските категории", заяви президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу.

"Много от тях вярват, че няма достатъчно доказателства, че транс-жените нямат физическо предимство пред биологичните жени, и искат да получат повече такива доказателства, преди да обмислят включването на трансджендъри в състезания за жени. Не казваме "не" завинаги", допълни Коу.

Съветът на Световната атлетика взе още едно решение, касаещо атлетите с различия в сексуалното развитие (DSD). Според новите правила такива спортисти ще трябва да имат максимум 2.5 наномола плазма тестостерон на литър кръв, за да участват в състезания за жени. Това е намаление на допустимото количество наполовина, което би засегнало състезатели като олимпийската шампионка на 800 метра от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 Кастер Семеня.