Световна шампионка по шахмат за девойки ще е коментатор на започващия в сряда международния шахматен супертурнир „М-Тел Мастърс”. Катрин Аладжова-Уилс ще анализира партиите за специалните гости на турнира в София. Българката става номер 1 на планетата два пъти – до 16 г. през 1986 г. в Рио Галегос, Аржентина и до 18 г. през 1989 г. в Агуадиля, Пуерто Рико. По-късно Аладжова се отказва от шахмата и сега живее в Австралия.

Както в предишните две издания на турнира коментатор в залата за игра ще е гросмайстор Евгени Ерменков, петкратен шампион на България.

Цената на билета за вход на „М-Тел Мастърс” ще е 10 лева. От 9 май желаещите да наблюдават на живо ходовете на Веселин Топалов, Кришнан Сасикирян, Гата Камски, Ливиу-Дитер Нисипеану, Майкъл Адамс и Шахрияр Мамедяров ще могат да закупят билети от специалния щанд във фоайето на “Гранд хотел София”. Работното му време ще е от 10 до 18 часа всеки ден.

Зала “София”, където ще се играят партиите, побира 120 зрители. Всеки, закупил билет, ще получава комплект слушалки, с които ще има достъп до коментара на Ерменков на живо. Слушалките са безжични и са с обхват около 1 км. Това дава възможност на зрителите да чуват анализите, дори ако напуснат залата.