Трикратният световен шампион по кану-каяк Нейтън Багали, който има и два сребърни медла от Олимпиадата в Атина през 2004 г., ще бъде съден заради опит да вкара в родината си Австралия кокаин на стойност 150 милиона долара. Заедно с него подсъдим ще бъде и брат му Дрю Багали, като и двамата са пледирали, че са невинни.
 
Става дума за случка от 2018 година, когато Дрю и още един мъж са били арестувани след преследване с лодка, което е включвало военноморските и военновъздушните сили на Австралия. Въпросната лодка е била собственост на Нейтън, а двамата души на борда са пътували 11 часа в международни води, за да се срещнат с кораб, на който са били наркотиците.
 
Има кадри, на които Дрю хвърля пакети с кокаин във водата, а след това се е оправдал пред властите, че е мислел, че става дума за тютюн.
 
Нейтън също е бил част от плана, съобщават властите, защото точно той е закупил лодката и я е оборудвал с навигация от най-високо ниво и сателитен телефон. Третият участник в схемата - Антъни Дрейпър, вече се призна за виновен, а присъдата му е намалена, след като свидетелства срещу двамата братя.
 
Нейтън и Дрю ще научат присъдите си по-късно този месец. И за двамата това не е първо провинение, в което са намесени наркотици. През 2008-а те са били част от схема за производство на дрога - халюциногенни таблетки, а през 2009-а са съдени за други обвинения, свързани с наркотични вещества. Това е причина двамата да са  заплашени от доживотен затвор.