Разочарование от все по-ниското ниво след последното вътрешно състезание по гребане изказа треньорката Юлиана Стоева. През уикенда на гребния канал в Пловдив един от най-перспективните ни млади гребци Алексанъдр Александров, който е възпитаник на Стоева спечели надпреварата на скиф, на двойка скул със съотборника си Веселин Русинов, както и четворката скул.

„Нивото е много ниско. От година на година нивото запада все повече и повече. Да не говорим за празните коридори. Александър караше с ниско темпо. Не се е изморил. Стана първи в три дисциплини, но ако беше участвал и на пет, пак щеше да е първи. Просто трудно се намират деца за спорта в днешно време. Спортът не е приоритет”, коментира Юлиана Стоева.

„Перспективата в спорта обаче е голяма. В момента Искра Ангелова, която е втора на Световно, четвърта миналата година на скиф, втора на Световното, учи в Лос Анджелис архитектура. Получава спортна стипендия, иначе нямаше да може да си позволи да учи там. Сега е със 100% успеваемост. Тя е изключителен човек и състезател, и продължава да е”, сподели още Стоева за Искра Ангелова, на която също е личен треньор.

Колкото до Александър Александров, Юлиана Стоева заяви: „Александър има лодка, но няма масажист и лекар, защото не сме в големия отбор. Имаме си лични причини. Просто нещата са предопределени. Ще участваме на регата Москва, после на една световна купа. Имаше проблем, че му откриха малка киста и се наложи оперативно отстраняване. Благодарна съм на доктор Шопов от Пловдив, защото бързо реагираха и потушиха нещата.”

„При децата имаше няколко изявени, но все по-малко остават. Нашият спорт е изключително скъп. Една лодка струва 8 хиляди евро. Ни бяхме на лагер в Турция и там дойдоха 800 човека на едно състезание с чисто нови лодки. Имат финансиране. Всеки по-голямо бизнесмен е длъжен да издържа отбор. Ние участваме на лодки от преди 30-40 години, а искаме резултати”, завърши треньорката.