„Емоционално съм много впечатлена, че се провежда това първенство и то по начина, по който тази гребна база изглежда в момента”, заяви президентът на Българската федерация по гребане Светла Оцетова на официалната пресконференция преди откриването на Европейското първенство в Пловдив. Официалното откриване на континенталния шампионат е утре в 18.30 часа на Гребната база в Пловдив.

„Чудесна база, много добре обновена. Надявам се, това да бъде стимул за много състезатели да практикуват този спорт и разбира се да имаме съответните успехи”, добави легендарната ни гребкиня.

Тя разясни, че за европейското първенство са заявили участие 28 страни с около 140 лодки. За първи път на континетален форум ще участва една от световните сили Великобритания, които до този момент са отбягвали участието си на такива форуми. В Пловдив е световната шампионка на скиф – чехкинята Кнапкова.

„Надявам се, че и нашите състезатели ще се представят достойно. Освен, че се ще се борим да се представим като добри домакини, ще се опитаме и да направим добри постижения. Ще се опитаме, нашите лодки да попаднат в първата шестица, защо не и по-напред”, каза още Оцетова.

„Най-ценната придобивка за българската федерация по гребане е, че вече имаме едно трасе, на което могат да се провеждат международни състезания. Ние досега нямахме стартово устройство. Досега ние имахме един уникален проблем, който не беше известен на спортната общественост – нашият канал е с около 1.5 метра по-къс. Явно е имало недоглеждане, когато е строен. Може и аз да не съм гледала тогава”, сподели президентът на Българската федерация по гребане.

„Трябваше да се измисли стартово устройство, което да докара носовете нa лодките на стартовата линия, като се има предвид че разликата между единичния скиф и осморката е около 10 метра. Тази конструкция е проектирана и построена от българска фирма. И най-важното, ще ни излезе на половината цена, която ни предлагаха чуждестранните фирми”, завърши Светла Оцетова.