Президентът на федерацията ни по гребане Светла Оцетова потвърди, че България няма да има представители на Световното първенство за мъже и жени в Нова Зеландия от 31 октомври до 7 ноември.

Оцетова коментира още, че няма категоричен отказ от състезателна кариера на олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова, която е и спортно-технически директор на родната централа. С наближаването на Олимпийските игри в Лондон пък отново се прокрадва надеждата Руми Нейкова да представя страната ни.

„Аз мисля, че всички си мечтаем около нея. Имам така усещането, че тя също така тайно си мисли за нещо такова, но засега тази година специално тя я прескочи. Ще видим как ще се развият нещата за догодина. Нямаме още така категорично отказване”, сподели Светла Оцетова.

„В този преход на поколенията, който нормално се случва, както в други спортове, така и в други държави се оказа, че ние всъщност нямаме мъже и жени на такова ниво, които да са готови за едно участие в Нова Зеландия. Те участваха на Европейското, всички можеха повече, но това са резултатите. Европейското беше сравнително късно, в средата на септември. Догодина пък квалификационната регата е през август. Така ръководството на отбора и управителният съвет решиха, че е по-добре тези млади състезатели да не се хвърлят сега на дългото пътуване за Нова Зеландия, за да участват на Световното първенство там”, обясни Светла Оцетова пред Гонг и допълни по темата за националните ни състезатели по гребане:

„Те ще започнат от сега подготовка за догодина, което е и квалификация за Олимпийските игри в Лондон. Догодина се дава основната част от квотите, а през 2012 година има последен шанс, когато ще има квалификационна регата в Европа.”

„Националите имат разбира се и други участия. Има три Световни купи. Има и Европейско първенство, което организираме ние в Пловдив. Подготовката по него започна. Очакваме догодина представители на международната федерация по гребане на инспекция да проверят как вървят нещата. Имаме много добра подкрепа, както от община Пловдив, така и от Министерството. Върви работата и има много сериозни хора, които са се захванали с това. Това, което е важно за нас е да имаме и добро представяне на Европейското догодина, където сме домакини. Това ще е също една от задачите на ръководството на федерацията – да се подготвят лодки и състави, които да могат да ни представят успешно пред собствена публика”, заяви още Оцетова.