„По-тъжно нещо от българския спорт няма! След четири години на Олимпиадата в Лондон, ако не се променят рязко нещата, няма да имаме спортист в шестицата. За Лондон имаме една Станка Златева, но след нея многоточие . . . Трябва да се реши дали ще правим в България високо спортно майсторство или просто обща физкултура. Много трудно може да задържиш дете да спортува, когато влиза в мръсна баня, прашна стая, стъпва на протъркан мокет,” заяви пред Гонг президентът на БФГребане Светла Оцетова.

Олимпийската шампионка бе развълнувана от наградата за БФГребане от Румяна Нейкова, но не скри опасенията си за следващите Олимпиади.

Освен президент на БФГребане, заместник председател на БОК, олимпийската шампионка от Монреал`76 от дълги години е проектант на най-големите и важни гребни канали по света. След като изгради тези за Олимпиадите в Барселона, Атланта, Сидни, Атина и Пекин, сега Оцетова участва в строежа на канали в Лондон (на 20 метра от река Темза), Сингапур, Чикаго, Рио де Жанейро, Токио, Мадрид, Истанбул и Ирландия.

Ето какво още каза пред Гонг Оцетова:

„Наградата от Руми за федерацията ми е много ценна. Управителният съвет вложи много сърце и душа, съпричастни сме, помагаме и поправихме грешката с даването на кола, която не е купена, на Руми. Това е нейното признание към нас, че сме направили всичко, за да работим добре.”

„Целият ни спорт мина през доста перипетии. Виждам как е по света и мога да кажа, че по-тъжно нещо от българския спорт няма! Условията ни са много лоши – тренировъчни зали, лаборатории и други. По света са с космически години напред. За сега емоционално нещата стоят добре при гребането. Трябва да се работи цялостно за спорта ни, да се реши дали ще правим в България високо спортно майсторство или просто правим обща физкултура, центрове по фитнес и бодибилдинг. Трябва да знаем до къде ни се покрива чергата.”

„Световната финансова криза ще се отрази на спонсорите на спорта. В различните страни ще се усети различно. Качването на долара е добре за МОК, защото той получава парите си в долари, но не се знае какво ще стане оттук-нататък. Едни спонсори се отказват, други идват.”

„Има млади момичета, който може да са наследниците на Руми Нейкова на олимпийския връх. Има деца, от които може да се направи класен състав. Проблем е, че много трудно може да задържиш дете, което влиза в мръсна баня, прашна стая, стъпва на протъркан мокет, ако аз ако съм родител, щях да имам много съображения за спорта.”

„След четири години на Олимпиадата в Лондон, ако не се променят рязко нещата, няма да имаме спортист в шестицата. Това поколение от миналото няма да го има. Имаме една Станка Златева, да е жива и здрава, но след нея многоточие . . . „

„Каналът в Лондон е готов, сега само се прави разширение. Там е на 20 метра от Темза, реката и паркур малко ни ограничават.”

„България ще готви четворка за следващия олимпийски цикъл. Държавата ще реши дали ще имаме, с това дали ще ни отпусне финанси. Ние сигурно ще изкараме състезатели, но те трябва да се издържат, не може да вземат по 200 лв. Трябва да има общо виждане, политика, минимална заплата и т.н.”