Председателят на федерацията по гребане научи в Чехия за избора на Свилен Нейков като новият управляващ бг спорта, веднага са се чули и тя го е поздравила за очакваното решение. Тя е там на Световното за младежи до 23 г. и ежедневно поддържа телефонна връзка с националния селекционер.

„Обсъждахме предварително този вариант, но нищо не бе сигурно. С днешна дата Свилен е все още национален треньор и си върши работата като такъв. Следи всичко на Световното тук, дава ежедневно напътствия. Естествено, че знаехме за този вариант, имаме предварителни разговори за това как ще продължи развитието на гребането, защото си имаме цели и те трябва да се гонят. Прибирам се в понеделник, събираме се УС и Свилен, тогава ще решим как и кой ще го наследи. По принцип и Румяна не е казвала кога ще прекрати състезателната си кариера, дали след това световно или…Не е казвала, че ще остане до Игрите в Лондон. Има една българска приказка, че няма незаменими хора. Ще видим, решаваме в понеделник.”-казва от Чехия Светла Оцетова.

Според нея Свилен Нейков е сполучлив избор, защото той е израснал в спорта, минал е през добри и лоши етапи като състезател, като треньор се е справял с различни дори административни процеси, а опитът му в научната дейност е важен плюс.

„Помня Свилен от дете. Той израсна на гребния канал, родителите му бяха национални състезатели, когато и аз бях в отбора. Няма да му е лесно, високото спортно майсторство в България е в краен недоимък, все още не се знае кои ще бъдат приоритетите в бъдещето управление на спорта, дали базата, дали учениците, дали бъдещите медали…Труден етап.”-казва за Гонг Светла Оцетова.