Председателят на БФ Гребане Светла Оцетова се прибра от Пекин, където инспектира гребния комплекс в китайската столица за олимпиадата догодина. Оцетова е технически делегат на международната федерация – ФИСА и участва в проектирането на гребния канал в Пекин. Досега тя е участвала в проектирането на близо 20 канала за олимпийски игри и кандидатури.

За първи път на олимпиадата в Пекин 4 вида спорт ще провеждат състезанията си на гребния комплекс – гребане, кану-каяк, слалом в бързи води и плувния маратон на 10 км, съобщи Светла Оцетова, която е и вицепрезидент на БОК. За участниците е предвидено и тренировъчен канал, който е изграден непосредствено до основното състезателно трасе.

Заради законите в Китай, треньорските щабове няма да могат да внесат собствените си радиостанции.

Българските гребци ще бъдат настанени в близост до канала - в селце, което се намира на 15 мин от гребния комплекс. Олимпийското село е на час път от канала, обясни Оцетова.

Няколко сценария се подготвят за състезанията в зависимост от метеорологичните условия.

Състезанията по гребане ще бъдат предавани със специално инсталирани висящи над състезателните коридори камери, които ще показват всичко най-интересно от последните 500 м на гонките.

За първи път в Пекин ще се проведат състезания по гребане за инвалиди на 1000 м.

Всички 14 000 билета за гребането са продадени и ще бъдат отпуснати допълнителни 10 000. Последната олимпийска квалификация ще се проведе в Познан (Пол) през юни. До момента виза за игрите от българските гребци има Румяна Нейкова. Надежди за спечелването на квоти се възлагат на младата ни надежда Александър Александров и братята Иво и Мартин Янакиеви.

Светла Оцетова и президентът на Международната федерация по гребане Денис Освалд ще присъстват на 20 декември на работна среща в Мадрид. Основната тема е огледа на място за изграждането на гребен комплекс във връзка с кандидатурата на испанската столица за домакин на лятната олимпиада през 2016 г. Мадрид изгуби битката за игрите през 2012 г.