Двукратната ни европейска шампионка Светла Димитрова получи поредно признание, но вече извън пистата, като треньор в леката атлетика.

Бившата състезателка в бягането на 100 метра с препятствия получи сребърна значка и диплом за заслуги от Европейската федерация по лека атлетика.

На всеки две години Европейската централа връчва награди на жени, които имат особени заслуги за леката атлетика. Димитрова е световна шампионка за девойки и двукратна европейска шампионка от Хелзинки през 1994-та година и от Будапеща през 1998-ма година. В момента Светла Димитрова е треньор на деца и председател на клуб по лека атлетика.

„Малко съм притеснена. Като че ли ми беше по-лесно на пистата. Благодаря на моя съпруг и треньор Илиян Пищиков, на българската федерация по лека атлетика и лично на президента Добромир Карамаринов, защото съм убедена, че без неговата помощ нямаше да получа тази награда”, коментира Димитрова след като получи наградата си пред медиите.

Тя сподели, че в момента работи с деца от 4-ти до 8-ми клас. „Тренират по веднъж. Работя с 15 деца. Има и таланти. Надявам се някой ден да ме надминат. Условията във Враца не са много добри, но поне имаме закрита писта, а и аз едно време не съм тренирала при по-добри”, каза още Димитрова.

Съпругът и треньор на Светла Димитрова Илиян Пищиков сподели: „Това е голямо признание за нас. Нашият спор взе да се забравя от журналистите, но това е разбираемо. Искаме нашият спорт пак да намери своето място. Сега е много по-трудно от преди. Искаме отново да имаме големи резултати, но не е толкова лесно.”