Това е мечтано място за един принц и неговата принцеса - дворец с гледка към Индийския океан с президентски апартамент за 5100 евро на нощ. Хотел "Ойстър Бокс" ще бъде домакин на голямото тържество, което принцът на Монако Албер и съпругата му Шарлийн ще дадат в Южна Африка утре.

Разположен на скалите Умчланга на 15 км северно от Дърбан, на източния бряг на Индийския океан, хотелът е приемал известни личности още от откриването си през 1947 г., съобщи негова говорителка.

Той е изграден на основата на сграда от 19-ти век, която се използвала за морски фар. Павилион на плажа дал името му - кутия със стриди. Княжеската двойка, която се врече във вярност този уикенд в Монако и пристигна в Дърбан във вторник, ще даде в хотела изискана вечеря за около 400 гости в рамките на ежегодната сесия на Международния олимпийски комитет (МОК), на който Албер е член.

Според Джоан Хейс, директор на отдела за връзки с обществеността на петзвездния хотел, Албер и Шарлийн, бивша шампионка по плуване на Южна Африка, не биха могли да намерят по-добро място в района. "Очаровани сме. Това е голяма чест. Но честно казано, когато видите "Ойстър Бокс", просто нямате друг избор", заяви тя. Хотелът, който се гордее със своя "колониален чар", с бяло-червения си фар и с парковете си за стриди, е бил ремонтиран основно за две години и отворил отново врати през 2009 г. Новият му собственик, британската компания Ред Карнейшън, искала да прибави нови мебели и съвременна технология в оригиналния интериор от 40-те и 50-те години на миналия век, когато хотелът бил в апогея си. Днес хотелът има 86 стаи и президентски апартаменти, от които осем са вили в градината, всяка от които има басейн. Бижуто е президентският апартамент от 450 кв. м. - двойна стая, в която има и частен басейн, бюро и бани от мрамор за мъж и за жена.

Всичко това в съчетание с удивителна гледка към Индийския океан на цена 50 000 ранда (5100 евро) на нощ, включително таксите. Хотелът разполага също така с шест ресторанта, за които отговоря главният готвач Кевин Джозеф, получил образованието си в Лондон.

Той впечатлява и с балната си зала цялата в бяло, гарнирана с венециански блясък, голям басейн с гледка към океана и кино за 24 души, което може да бъде резервирано за частни прожекции с вечеря и пуканки. За княжеския прием в четвъртък вечер хотелът ще бъде затворен за външни посетители. Полицията и тайните служби ще отцепят района.