Трима български сумисти с общо тегло близо 500 килограма предприеха дълъг междуконтинентален преход тази сутрин. След доброто си участието за Купата на Милано Петър Стоянов, Христо Христов и Даниел Иванов взеха със себе си нови 5 медала и се насочиха към Япония. С купа в един от куфарите, Вожда, Японеца, Мъдрия и треньорът Георги Стоичков от СК Левски първо се качиха на самолета от Милано за Рим, а след това взеха този за Страната на Изгряващото слънце, където ще кацнат след над 13 часа във въздуха.

За 160-килограмовия Петър Стоянов - Вожда това няма да бъде първи подобен престой в школата на токийския университет. Осемкратният европейски първенец от СК Левски преди време дори направи съвместни тренировки и схватки с Калоян Махлянов - Котоошу, резултатите от които се пазят в тайна.

За познатите със сумо-имената си Японеца и Мъдрия това ще бъде първо подобно начинание. Двамата са били в Страната на Изгряващото слънце, но не са тренирали там.

Роденият в Самоков 24-годишен Христо Христов тежи 170 килограма, има шест медала от световни и европейски първенства. 150-килограмовият Даниел Иванов, които спечели сребърен медал на абсолютна и бронзов на категория +115 кг. е само на 22 години, но вече големите и дългогодишните изявени имена познават стила му на дохиото. През 2008 година той стана пети на Световното и трети на Европейското първенство.

На аерогарата в Милано Вожда, Японеца и Мъдреца се засякоха отново с познатия като Али Баба холандец Хайтам Алсади. Гологлавият гигант с дълбок глас точно като на приказния герой бе впечатлен от показаната вчера на турнира българска мощ, а също така от екипировката на гигантите ни. Мениджърът и капитан на националния отбор Петър Стоянов му сподели, че екипите са направени с помощна на „Бони Оборот” - спонсор на БФСумо. Анцузите са в черно и червено, отзад освен на латиница България е изписана и с японски йероглиф.

Четвъртият българин участвал на Купата на Милано – Иван Качаков, пък се прибира в България. Юношата по прякор има таланти и качества, които в бъдеще със сигурност ще му позволят и той да тренира в Япония.

По традиция всеки голям международен турнир по сумо има заключително тежко парти. Българските участници в Купата на Милано скромно уважиха само началото на купона и се прибраха да отпочиват. Организаторите обаче разказаха, че около 3 часа сутринта след песни, танци и веселие е дошла полицията, която спряла музиката.