Българската сумо делегация пристигна в Осака, за да подкрепи Калоян Махлянов – Котоошу. Важните му схватки в сряда и четвъртък на един от шестте най-силни турнира в Япония ще бъдат наблюдавани от Петър Стоянов, който навремето помогна гигантът от село Джулюница да замине и успее като 16-ия чужденец в професионалното сумо, също така от може би бъдещите големи последователи на Котоошу Даниел Иванов и Христо Христов.

Същевременно стартира и подготвителния лагер на Вожда, Мъдрия и Японеца в Страната на изгряващото слънце. Стоянов, Христов и Иванов ще проведат близо двуседмичен лагер в родината на този древен спорт благодарение на спонсора на Българската сумо федерация „Бони Оборот”. Още в първите часове на японска земя те заложиха на духовна сила, защото в сумото 50% от всяка победа е в силата и техниката, другата важна половина е за духа и концентрацията на бореца.

Малко след като пристигнаха в Осака Вожда, Мъдрия и Японеца се насочиха към „Кио мизу дера” – Храмът на изворната вода в Киото. Това е един от най-известните бивши домове на монаси във втората историческа столица на Япония. Там след като изкачиха 139 стъпала, сумистите ни опитаха и умната вода. А също така предизвикаха овации от останалите присъстващи на едно от нивата, като Даниел Иванов успя да повдигне метална конструкция от три части – вкл.метални сандали, които според легендата са на извънредно силен японски монах.

Българите са настанени в изключително луксозния хотел Swissotel Nankai в центъра на Осака – градът на лагуната, където разполагат и с богат избор на възстановяващи процедури с огромния си СПА-център.

От Милано до Осака Петър Стоянов, Христо Христов и Даниел Иванов пътуваха около 17 часа първо със самолет до Рим, а след това 9750 км до Япония с 291-местен Бойнг 777, който дължеше средна височина 11 125 метра.

Любопитни погледи предизвикаха гигантите ни още с първите си стъпки на японска земя у местните с осанка и екипи. В държавата, където редът и дисциплината, се смесват с най-модерните технологии, на летището всеки един пасажер невидимо за него минава през сканиране на телесната температура и при изменения на цветната скала, бива спиран заради евентуално заболяване. Японските власти също така взимат отпечатъци от всеки чужденец.

След схватките на Котоошу утре и вдругиден, тримата български сумисти ще се насочат към столицата на Япония, където над седмица ще тренират в школата на Токийския университет.