Първата по рода си у нас Национална конференция по проблемите на физкултурата и спорта в домовете за деца лишени от родителски грижи е с амбициозен план и на първо място ще обсъди ситуацията около спортната база, която на този етап е в доста мизерен вид.

Потвърдено е участие на представители от над 40 общини, които ще се запознаят с нуждите на Домовете за сираци и ще обсъдят как и по какъв начин ще бъдат изградени спортни площадки и мини-игрища, какви спортни пособия са необходими. Освен материалната база ще бъде поставен и въпросът за специалистите, които ще работят с децата.

„Имаме идея на половин щат или пълен, ако е възможно спортен деятел от съответната община да се занимава с тези изоставени деца. Спортът е единственият вариант те да се интегрират по нормален начин в обществото, да избягат от дрогата и проституирането, да заживеят нормално. Чрез спорта могат да се научат на ред и дисциплина, нещо, което другите деца получават в нормална семейна среда”, сподели Анатоли Илиев - председател на УС на Българската спортна федерация за деца лишени от родителска грижа.

Много от спортните звезди в близкото ни минало подкрепят благородното дела и са част от УС на тази единствена у нас организация. Стефка Костадинова е почетен председател, Димитър Пенев не пропуска турнир, Лиляна Томова - майката на Нора Иванова и известна наша топатлетка, също е част от федерацията, а един от най-дейните е баскетболиста Роберт Гергов. Проблемът е, че сега действащите ни звезди, като че ли все още не са свикнали да се включват в подобен род кампании, но се надяваме тепърва те да бъдат спечелени за делото.

Една от идеите на Гонг, студенти от НСА да бъдат на стаж в домовете, бе приета и одобрена от хората във федерацията. Това и куп още адекватни предложения ще бъдат обсъждани по време на конференцията на 26-ти и 27-ми февруари в НСА. Дали ще има успех тази среща, времето ще покаже. Важно е, че на този етап в събитието се включват много отговорни хора, а все нещо те ще променят в положителен план. Всички ние носим отговорност за изоставените деца, не е нормално да си затваряме очите пред проблема и да чакаме някой отвън да ни свърши работата.