Строежът на олимпийското село върви в срок и според бюджета, а организаторите обещаха да осигурят провеждането на безопасни Олимпийски игри, обяви генералният директор на Париж 2024 в събота, цитиран от "Ройтерс".

"Повечето от колегите в миналото бяха под стрес заради инфраструктурата. Аз не се притесняват за Париж 2024. Много съм спокоен и уверен, ще бъдем навреме и ще се справим с бюджета, каза Етиен Тобоа от покрива на една от сградите.

"Остава ни още година. Строежът ще бъде завършен през януари, а селото ще бъде напълно готово през март", обеща той.

"Обсъждаме в местните власти да построим нов квартал в бъдеще в тази зона и ще преустроим олимпийското село", обясни Тобоа.

Очаква се около 6000 души да живеят в съседните квартали Сент Уен, Сен Дени и остров Сен Дени.

"От 2017 година бюджетът ни е непроменен", каза Никола Феран, който е директор на строителната компания СОЛИДЕО. Той разкри, че няма да има климатици в стаите на спортистите, а цялостна охлаждаща система на сградите.

Сигурността също е основна тема във Франция след инцидентите преди финала на Шампионската лига между Реал Мадрид и Ливърпул в Париж преди година.

"Сигурността е основна тема за Игрите и е в мислите ни от самото начало. Разбирам, че имаме либерална демокрация във Франция и това е нещо, с което трябва да се съобразим", добави Тобоа с усмивка.

"Ще има полицейски участък в селото и вътрешният министър е направил превантивна програма. Ще има и допълнителна сигурност в обществения трансхорт", обеща директорът./БТА