За първи път турнирът „Странджа” ще се проведе на два ринга. Престижната боксова надпревара стартира на 25 февруари в Пазарджик. Състезанието се премести от Пловдив, където се провеждаше традиционно, заради високите цени за ползване на залата в Панаирния град и амбициозните организатори в Пазарджик.

България ще участва предимно с млади състезатели в юбилейното 60-о издание на турнира „Странджа”. Президентът на централата ни по бокс Марин Димитров заяви, че Кубрат Пулев сам е пожелал да не участва.

„Аз лично смятам, че не е във форма, след почивката, която си даде. Никой няма да го спре, ако иска да участва. Няма треньор, който да има някой като Бербатов и да не го пусне в игра”, контрира изказванията на Кобрата Димитров.

„На турнира ще участват състезатели от петте най-силни държави в момента Украйна, Куба, Русия, Казахстан и Узбекистан. Макар и с изцяло обновен състав, Куба например заяви пълен отбор от 11 боксьора”, добави Марин Димитров. Носителят на Купа „Странджа” ще получи 2 000 лева, а общият бюджет на надпреварата е около 100 хиляди лева.

Марин Димитров показа и решението на Арбитражния съд в Лозана от януари, което отменя наложеното му през октомври миналата година 8-годишно наказание от Световната боксова федерация..

„Те даже нямат право да ме наказват. Не съм направил нищо за уронване на престижа на АИБА. Критиките са към ръководството, не към централата”, коментира Марин Димитров случилото се след писмото му с въпроси към Жак Рох.


Състав на България:

А отбор:
51 кг - Александър Александров и Салим Салимов
54 кг - Елиян Димитров
57 кг - Любен Тодоров и Симеон Бунарджиев
64 кг - Симеон Чамов и Никола Николов
69 кг - Арман Хакобян и Евгени Борисов
75 кг - Младен Манев
81 кг - Ангел Чавдаров
91 кг - Асен Асенов и Виктор Карасалиев
над 91 кг - Николай Илиев

Б отбор:
48 кг - Георги Андонов
54 кг - Йосиф Стойчев и Николай Боянов
60 кг - Валентин Стойчев
69 кг - Денис Колбин
81 кг - Емил Кръстев
91 кг - Тервел Пулев
над 91 кг - Жеко Жеков

Младежки отбор:
51 кг - Стефан Иванов
57 кг - Димитър Кръстев
69 кг - Денис Фикретов