Срещнахме се с двама от организаторите на ултра крос триатлона „Лъвско сърце“, който ще се проведе тази година за втори път в района на Странджа и Приморско, на 2-3 септември – Филип Шавов и Кръстин Димитров. 

„Лъвско сърце“ е първото по рода си състезание в България – участниците минават през природните забележителности на 4 резервата и покрай 12 тракийски светилища, преплетени в приключение с обща дистанция от 140 км. В регламента са включени традиционните за триатлон етапи, но с многократно увеличен обем: плуване в залив Перла – 3 км, планинско колоездене из Странджа – 116 км и бягане в резерват Ропотамо – 21 км. Тази година, освен индивидуалното, ще има възможност и за участие на щафетен принцип в отбори по трима.

- Как ви хрумна идеята да организирате ултра крос триатлон у нас и то в този планинско-морски регион?

К: Идеята ни дойде спонтанно, след един разговор за Iron Man в Хавай. Чудехме се защо да пътуваме до там, след като можем да изпробваме възможностите си и тук, в собствената си родина. Разбира се, като всяка първоначална идея, и тази претърпя промени, така че да отговаря на нашите виждания за спорт и да е в хармония с природата. А тъй като и двамата сме с дълбоки корени в Странджанския край, решихме, че точно там – по поречието на Ропотамо, около Приморско и в Странджа - ще е мястото където ще се случи „Лъвско сърце“.  

Ф: Съчетавайки спорта на открито с мистична култура и природа, ние си поставихме целта да събудим свръхчовешкото във всеки участник – неговото „лъвско“ сърце, както го наричаме ние. Това е нещо, което подсъзнателно ни води и обединява като хора, защото всеки го таи в себе си и трябва само да го изкара наяве. Един ден, докато на шега, обхождахме Странджа и давахме свобода на въображението си, Кръстин каза: „Братле, имам идея за името на състезанието.“ И когато спомена фразата „лъвско сърце“, вече нямаше връщане назад.

- Как бихте обобщили първото издание на триатлона за тези, които сега чуват за него?

К: Изключително успешно. За нас самите беше огромна радост, че всичко премина без тежки инциденти и с благословията на времето, което можеше много да обърка плановете ни. Чак след края успяхме да осъзнаем какво сме постигнали и защо ще продължим да го правим и занапред. Усмивките по лицата на хората и новите приятели са най-голямата награда, която спечелихме миналата година. Снимките говорят сами –потърсете уебсайта на състезанието www.lionheart.bg

Ф: Случайно или не станахме свидетели на истински чудо – изданието миналата година ни даде такова усещане.

Филип Шовов

източник: Личен архив

- Колко време на ден отнема организацията на подобен мащабен проект у нас?

К: Организацията не спира нито в един момент през годината. Когато сме заедно, постоянно се обсъждат различни идеи и предложения, с които да направим събитието още по-добро. Основният ангажимент обаче е съсредоточен в няколкото месеца преди състезанието, когато се събира и повечко работа на терен и по трасето. И това определено си има своя чар.

Ф:  Това си е работа на пълен работен ден за доста голям екип. Просто е неравномерно разпределена през годината. Ако трябва да го сметнем в часове, със сигурност е в хиляди. Но при нас е с уговорката, че не го приемаме като работа, защото се радваме на компанията си и приемаме с усмивка нещата, които ни се налага да правим.

- Какво ще бъде по-различно през тази година от миналата?

К: Тази година голямата изненада е обявяването на втората категория: щафета - която дава възможност на повече хора да се включат в състезанието, само че като отбор от един плувец, един колоездач и един бегач. Така даваме шанс на повече хора, които не са готови да преминат цялото трасе наведнъж, да видят част от Странджа и да съберат мотивация за следващите издания.

Ф: Освен супер вълнуващата щафета, имаме и резервно трасе за лошо време. И тъй като повечето състезатели ни направиха впечатление на хора, които прегръщат болката и предизвикателствата, ние сме решени да проведем състезанието при всички обстоятелства. До базовия лагер, тази година ще обособим и временна зона за къмпинг с достъп до ток, питейна вода, душове и тоалетни.

- Колко лъвско сърце трябва да имаш, за да участваш на Лъвско сърце 2017?

К: Ние вярваме, че всеки човек носи своето лъвско сърце вътре себе си, но въпросът е не колко е голямо то, а как да го пробудим, за да надскочим собствените си граници в спорта и в живота. Едно събитие като „Лъвско сърце“ има потенциала да отключи свръхсилите на човешкия дух и преобърне живота ви, ако сте добре подготвени и мотивирани да участвате.

Ф: МНОГО! Ще се сблъскаш със себе си неколкократно по време на трасето. Ще искаш да се откажеш, ще ти става лошо, ще те хваща страх, ще се питаш „Какво правя тук?“. Когато свършат силите, идва ред на сърцето.

Кръстин Димитров

източник: AOFitLife

- На какъв етап от организацията сте към момента?

К: Остават по-малко от 30 дни до старта и с всеки изминал ден се приближаваме до кулминацията на цяла година труд и усилия, които са вложени само и единствено в тази дати - 2-ри и 3-ти септември. Затова всеки ден даваме най-доброто от себе си, за да върви всичко по план и да имаме едно перфектно организирано състезание както за участниците, така и за зрителите на място.

- Какво бихте казали на тези, които се колебаят дали да се запишат?

Ф: Запишете се на www.lionheart.bg и пробвайте! Ако ви притеснява някоя от дисциплините, съберете отбор за щафета – ще се докоснете до един от най-тежките олимпийски спортове, в уникален за света формат и дистанции и ще сте сред първите нарекли себе си „Лъвски сърца“.

Важно е спортът да ни носи здраве и радост. Подготовката за „Лъвско сърце“ ще ви даде по много и от двете, а за изживяването на място ще си спомняте с усмивка през целия си живот. И когато някой ви каже, че нещо е абсурдно и не може да се получи, вашето лъвско сърце ще се обади с рев.

- Очаквате ли повече участници отколкото през 2016?

К: Да, определено. Към момента вече надвишихме миналогодишния брой, така че очакваме поне още толкова лъвски сърца да застанат на старта. За индивидуалните участници нещата са по-ясни, но за щафетата не сме сигурни колко да очакваме – краята на регистрацията е 18 август. Готови сме да посрещнем всички желаещи да се пробват.

Ф: Определено. Чуваме и виждаме как различни хора се готвят цяла година за състезанието. Теренът около Приморско, а и организацията ни могат да поемат огромен брой участници, така че не се чудете много.

- Доколко популярен спорт е триатлонът в България?

К: За съжаление, не достатъчно популярен. Затова и се стараем чрез „Лъвско сърце“ да развиваме този спорт и културата човек да бъде активен. За щастие има и други организации, които се стремят към същото, макар и по друг начин, но спомагат за развитието на масовата спортна сцена, което дава надежда за по-добро общество в бъдеще. Клубовете все още са малко, състезанията също, но е важно, че има хора, които продължават да работят и не се отказват въпреки трудностите. 

Ф: Триатлонът реално е три спорта в един, като и трите са масови и достъпни. От тук можем да си направим извода, че потенциалът за развитие сред обществото е доста голям и това е един предизвикателен спорт , който хората тепърва ще откриват.

Започна регистрацията за ултра крос триатлона "Лъвско сърце"