Никола Кемилев записа най-успешното представяне на български играч на Европейското първенства по снукър за мъже.

33-годишният българин бе на крачка от класиране на 1/8-финал, но отпадна след много драматичен сблъсък срещу Сакип Насир.

Кемилев изигра страхотен двубой като водеще с 3:1 фрейма, но англичанинът Насир успя да измъкне мача с много стабилна игра и да прължи напред в турнира. Сакип Насир е един от фаворитите за спечелване на титлата в София.

Преди това Коко се справи с 4:2 фрейма над Аарън Бусутил в много напрегнат мач, където показа характер. Преди това в груповата фаза българинът постигна три победи в груповата фаза и излезе на първо място. 

Интересното е, че Кемилев не беше играл в турнири от календара на българската федерация по снукър повече от година, но спечели допълнителния квалификационен турнир, за място на Европейското първенство за мъже.

Други двама българи също преминаха груповата фаза. Теодор Чомовски и Виктор Илиев също се класираха на елиминациите, но не успяха да запишат победи и отпаднаха от надпреварата. Чомовски отстъпи на Томас Доулинг с 0:4 фрейма, докато Виктор отстъпки с 3:4 на Юка Еркинмико. 

Виктор Илиев участва на всички възрастови групи на Европейското първенство и успя да премине груповата фаза и на трите турнира. 

Другите българки, които взеха участие в груповата фаза на Европейското първенство за мъже бяха: Георги Величков, Иван Кюпов, Никола Кемилев, Сашко Димитров, Христо Сираков, Жан Лаушман, Денис Иванов, НИкола Георгиев, Тихомир Йорданов и Олег Велинов.