Стсиапан Папу от Беларус спечели златния медал в категория 74кг в самбото по време на Европейските игри в Баку. На финала Папу победи представителя на домакините Амил Гасимов, но въпреки това си спечели бурни ръкопляскания от местната публика заради страхотното спортсменство, което демонстрира.

След края на финалния мач азербайджанецът лежеше на тепиха, агонизиращ от болка и без сили да се изправи сам. Белорусинът видя това и вместо да се радва на своята победа, веднага помогна на съперника си, който е световен шампион и бе фаворит за златото и в Баку. Папу вдигна Гасимов и го пренесе извън тепиха, с което си заслужи ръкопляскания от петте хиляди зрители в залата.

"В първия момент просто бях щастлив, че спечелих. Но после видях, че той не стана и разбира се, му помогнах", сподели Папу след това. "Исках да му покажа моето уважение. Той се бори много добре във всичките си мачове, беше пълен с енергия и виждах, че иска да спечели много. Просто не искаше да се предаде."

Папу сподели, че изобщо не се е замислил, дали да помогне на Гасимов, тъй като и той самият е бил в подобни ситуации.

"Направих го, защото знам колко боли. Губил съм по този начин преди и знам болката."

Гасимов контузи десния си ахилес и напусна залата в инвалидна количка. "Познаваме се добре, защото сме се срещали много пъти. На тепиха сме съперници, но след мача, извън тепиха имаме добри отношения. Това е спорт, така че е нормално, че той ми помогна да стана и ме изнесе", сподели азербайджанецът.