За първи път в Софийския маратон, който ще се състои утре, 15 октомври,  ще бъде включена и паралелна скоростна отсечка. Участниците в нея ще  бъдат разпределени в 3 групи – мъже, жени и деца до 14 г. Инициатор на  скоростната отсечка е един от големите Телекоми в България, който подкрепя Маратон София за трета поредна година.  Целта на новата инициатива е хората да почувстват удовлетворението от  скоростта, постигната със собствени сили.

Отсечката ще е 40 метра и ще бъде изградена от специална настилка. Всеки  може да се включи, да пробяга отсечката и да измери на място скоростта  си с помощта на професионална техника, осигурена от Телекома. За първите  трима във всяка категория телекомът е предвидил специални награди с  технологичен профил, а един от всички включили се ще спечели  най-желаната в света плей стейшън конзола PS4. Победителят ще бъде  изтеглен със жребий на случаен принцип. Докато за традиционни дистанции  на Маратон София записването е предварително, то в скоростната отсечка всеки може да изпробва силите си на място.

Стартът на любимото на софиянци спортно събитие ще бъде даден точно в  10.00 ч. пред Националния стадион „Васил Левски“ на кръстовището на  булевард “Евлоги и Христо Георгиеви“ и улица „Гурко“. Традиционните  дистанции, включени в маратона, са: 3 км, 10.5 км, 21 км и 42.195 км.  Масовият старт за 3-километровата отсечка е предвиден за 9.40 часа.  Елитните маратонци ще стартират на дългата 42.195 километрова дистанция  точно в 10 часа, а стартът за бягащите 21.098 км е десет минути  по-късно. Бягането на 10.550 км ще стартира в 10.20 часа. В него ще  участвa и отборът на телекомуникационната компания, която спонсорира събитието, с над 50 участници, които тази година са  обединени от една обща кауза – националната дарителска кампания  „Операция Жълти стотинки“. В подкрепа на каузата й ще тичат Йордан  Йовчев, баскетболистите от БК Левски 2014 и младежи от футболния  отбор на ПФК Левски набор 2001 г.