София запазва титлата „Европейска столица на спорта“ и след 2018 година. Решението на базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPA бе обявено на Пресконференция днес от кмета Йорданка Фандъкова.

"Инициативата Европейска столица спорта увлече много хора и тя бе развита като възможности за спорт за активен и здравословен начин на живот за повече хора, а всички спортни събития и обекти да бъдат в полза на града и столичани и гости на София. В резултат от направеното до сега получихме много важна оценки от Брюксел за София като Европейска столица на спорта. В писмо ACES EUROPA обяви София за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта“. Това е и признание за постигнатото и ни мотивира да продължим,“ каза Фандъкова на срещата с медиите днес.

За четири години спортните събития на "Cофия – Европейска столица на спорта“ достигнаха приблизително до над 1.2 млн. души като участници, зрители и гости на организираните фестивали, състезания, спортни празници, а общо организираните събития бяха близо 500.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова интересът към спорта започва в семейството.

"Изградихме най-голeмият открит многофункционален спортен комплекс в парк Възраждане през 2015 година. От началото на 2018-а досега в базите са спортували над 130 000 души, което е с близо 30% повече спрямо същия период на миналата година", каза Фандъкова.

"Изграждаме фитнес площадки и маси за тенис в столичните паркове и градини. През последните години са изградени 45 фитнес площадки в паркове и 38 тенис маси. Спортът се развива в детските градини и училищата, затова за мен ключови са инвестициите в детския и училищния спорт. До момента построихме 10 нови спортни зали и физкултурни салони в училищата, на път сме да решим окончателно проблема с липсата на физкултурни салони", каза кметът на София.

Готова е спортната зала в 149 СУ в кв.“Овча купел“.

Фандъкова обяви, че вече е стартирана програма за изграждане на 6 многофункционални спортни зали в дворове на училища, като те ще функционират като квартални спортни зали.Кметът на града изтъкна колко важна е инициативата за активния и здравословен живот на столичани и намерението на градската управа тя да бъде продължена.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи още, че ще бъдат обновени автобусите за Витоша. Обявена е обществена поръчка за закупуване на 10 автобуса, с изискване за Евро 5 и да са произведени минимум през 2010 година.