Треньорът на лекоатлетката Тезджан Наимова – Стойко Цонов, вярва, че неговата състезателка ще се завърне в големия спорт, след като изтърпи наказанието си от две години. Двойната ни световна шампионки за девойки е със спрени състезателни права от 30 септември 2008 година, заради манипулиране на допингпроба.

Наставникът, който разшири дейността си през последните месеци, като започна да се грижи за физическата подготовка на националния отбор по волейбол за девойки, както и за футболния Спартак Пловдив, заяви за Гонг, че Тезджан продължава да тренира, макар че сериозните занимания ще стартират през септември.

„Много е добре, тренира всеки ден. Всичко е както трябва. В момента заниманията й са поддържащи, но постоянни. Тя тренира по четири часа на ден, но не прекалено натоварващо. От 1-ви септември започваме напълно професионално. Ще остане една година за подготовка, при нас не стават бързо нещата, затова ще трябва да минем един цикъл, за да се върне”, сподели треньорът на спринтьорката ни.

„Много неща трябва да се съчетаят. Първоначално ще мислим за европейско ниво, надявам се да си върнем предишните позиции, за по-голямото, ще мислим по-нататък. Тя е млад състезател и мисля, че има още какво да покаже”, добави Стойко Цонов.

Треньорът заминава в понеделник за следващото си предизвикателство. Ели Петкова, която също е негова състезателка, ще участва на Европейското първенство за юноши и девойки (старша възраст) в Нови Сад. Талантливата атлетка ще се състезава в две дисциплини – дълъг скок и троен скок.

„Винаги съм бил реалист, ако се стигне до два финала на състезанието, ще бъде успех за нея. Може би влизане в осмицата, но за медали, едва ли ще стане”, сподели още Стойко Цонов.