Петър Стойчев завърши втори на 10-километровия старт от Световната купа по плувен маратон в Робервал (Канада). Както е известно, от тази година международната федерация по плувни спортове (ФИНА) раздели маратоните на два вида - 10 км. и Гран При.

В днешното състезание на езерото Робервал при температура на водата 18 градуса Стойчев измина разстоянието за 2.02:00 часа.

Шампион стана водачът в генералното класиране Вячеслав Дячин (Русия) - 2.01:29 часа. Трети се нареди египтянинът Мофамед Азис - 2.32:00 часа.

"Чувствах се отлично през цялото време. Решихме с треньора ми Красимир Туманов този старт да е генерална репетиция преди двата, които ни очакват - в неделя рано сутринта и в четвъртък. Първото е пак на Робервал, но вече с дължина 32 км, а второто - на езерото Магот с дължина 30 км. Конкуренцията бе много силна. По-голяма част от участниците са носители на медали от Световни и европейски първенства. Но аз се намирам в много добра спортна форма и малко не ми достигна дори да финиширам първи”, каза Стойчев пред БТА. „10 км е олимпийска дисциплина и за нея ще се готвя специално от октомври нататък, когато приключат Гран При-тата на плувния маратон," добави той.

Петър Стойчев води в генералното класиране на Световната купа Гран При с 45 точки. Втори с 44 точки е аржентинецът Деймиан Блаун. До края на календара остават две състезания в Канада и в Мексико през октомври.

Другият българин в дисциплината Тихомир Иванчев също ще вземе участие в тези стартове.