Най-добрият български плувец Петър Стойчев в момента плува за подобряване на световния рекорд на Ламанша.

Седемкратният носител на Световната купа по плувен маратон изненадващо атакува рекорда и тръгна в 12:11 часа българско време от английския Дувър към френския Кап Брюне.

До преди минути той преполови разстоянието, което е 39,5 километра, като времето му е в рамките на най-добрия резултат на рекордьора Кристоф Вандрач поставен през 2005 година, който спря хронометрите на 7 часа 3 минути и 50 секунди.

Времето му е точно, колкото и на световния рекорд - 3 часа и 25 минути.

Метеорологичните условия са добри, водата е спокойна и с нормална температура, като до момента единственият проблем пред Стойчев до момента бе в първите километри, когато голям кораб му попречи и той трябваше да се отклони малко.

Заради добрите условия в момента, Стойчев вчера спешно отлетя за Англия, за да осъществи мечтата си да подобри рекорда, след като в началото на сезона ниската температура на водата не му позволи да осъществи плуването.

Към момента е задминал пет лодки и пет плувци, пие вода на всеки 20 минути без да спира. На старта, виждайки, че Стойчев ще атакува рекорда, световният шампион на 25 километра от Мелбърн - руснака Юрий Кудинов е последвал българина, но изостава.

Петър Стойчев вече плува на френска територия.