Най-добрият български плувец Петър Стойчев е готов за втори опит да подобри световния рекорд за преплуване на Ламанша. Първият българин, преплувал разстоянието между английския „Шекспир бийч” в Довър до „Кап Гюне” във Франция, заминава утре за участие в старт от Световната купа по плувен маратон в Севиля, а на 17-ти юни ще се пусне и на 10-километровата дистанция в Лондон. „Тези два старта за ще бъдат като контроли за Ламанша, защото от близо 3 месеца не съм участвал в състезания,” каза Стойчев.

Носителят на шест поредни Световни купи по плувен маратон ще отпътува за Великобритания с целия си екип на 20 юни, а ще има две седмици от 22 юни до 4 юли да избере най-подходящото време да атакува рекорда.

„Готов съм да се доближа и подобря световния рекорд. Надявам се да успея и той да стане български. Ламанша е голямата ми мечта, това е по-ценно за мен, отколкото да спечеля седма поредна Световна купа. Психически и физически съм подготвен, но проблем е студената вода. Това е световен, а не махленски рекорд, със 100-годишна история. Трябва да се боря в мирна, но студена вода, а пречки са и големите преминаващи кораби, медузите и рибите,” сподели Петър Стойчев.

Миналата година той преплува Ламанша и целите 39,5 км, но постижението му бе под световния рекорд заради неочакваното влошаване на атмосферните условия. В момента температурата на водата е 13,5 градуса, но се очаква тя да стигне до 15 градуса по време на периода.

Наемът на лодка, таксите за участие и членство възлизат на 2500 паунда.

„Тази година откриваме сезона, а след нас заявки са подали настоящият рекордьор Кристоф Вандрач (Германия), Ивета Хронакова (Чехия) и световният шампион на 25 км от Мелбърн Юри Будинов. Те не ме интересуват. Всичко зависи от времето, но мога да преплувам близо 40-километровото разстояние за по-малко от 7часа 3 минути и 50 секунди. Ще бъда само по бански тип слип и шапка с българското знаме и логото на генералния ми спонсор Мтел,” разкри отще Стойчев.

Опитът на Петър Стойчев за подобряване на световния рекорд за преплуване на Ламанша ще бъде предаван с видеотелефония в реално време и GPS-система за проследяване.