„Много съм щастлив, а също така изненадан, защото до сега не бях печелил първо състезание за сезона, още повече тук в Аржентина”, сподели специално за Гонг от Санта Фе най-добрият български плувец Петър Стойчев след победата си в първия старт от Световната купа по плувен маратон.

Седемкратният носител на трофея бе развълнуван от успеха си и признанието от страна на организаторите: „На награждаването получих много купи, мисля, че бяха 8. Всяка една от тях бе от градовете, през които минаваме по време на този 57-километров маратон. Кметовете на градовете ми връчиха по една купа, а също така получих и купата на официалния спонсор. По едно време на почетната стълбичка нямаше къде да сложа всички купи. Довечера ще има още веднъж официално награждаване тук в Санта Фе. Това е един от най-титулуваните маратони в Аржентина, с най-дълга история. Вчера ние направихме 35-то преплуване на това трасе. Мисля, че ще оставя името си в плувната история, дори тук в Аржентина”, каза Стойчев.

След силен финален спринт плувецът ни спечели пак в битка с добре познатия си конкурент Стефан Гомес от Франция.

„Радвам се, че успях да спечеля за трети пореден път маратона в Санта Фе. Мислех, че на съм достатъчно подготвен, но не се оказах прав. Надявам се да продължа така и в следващите два старта. Маратонът продължи малко повече от обичайното, защото реката бе по-ниска и на мен ми отне 8 часа и 20 минути, за да измина разстоянието от 57 километра. Участвам в маратона тук за 10-та поредна година, но печеля за първи път като първи старт за сезона. Адаптацията, която ми беше необходима настъпи по-бързо, а и желанието ми за успех бе по-силно от всичко останало. Сега сменяме градовете – от Санта Фе към Росарио. Последната седмица ще бъдем в Патагония в една от най-южните точки на Аржентина – град Виедма, където за първи път на 16 февруари ще се проведе старт за Световната купа. След това се прибираме в България”, каза Петър Стойчев за Гонг от Санта Фе.