Ден след като Петър Стоянов и Тодор Джуров вдигнаха Световната купа по сумо в Полша, Вожда се върна в България и показа купата под формата на статуетка на сумист. На надпреварата във Варшава, която е с ранг на Мондиал, участваха освен родните национали, и гиганти от Япония, Монголия, Полша, Русия, Украйна, Унгария, Германия и всички световни сили.

Изпълнителният директор на БФ Сумо, капитан, менажер и треньор на националната ни селекция е доволен от постигнатото – първо място от него в категория OPEN, злато за Тодор Джуров в до 115 кг., и два бронза от европейската шампионка Анна Методиева и Христо Христов съответно в категория до 65 кг. при жените и OPEN при мъжете.

На шега Вожда сподели, че в основата на поредните успехи на родната школа на световна надпревара е строгият хранителен режим, наложен на сумистите ни с японска храна в последните две седмици преди Световната купа в Полша. Останалите ни 13 участника се прибират към България с автобус утре.

Ето какво каза на летище София Петър Стоянов пред Гонг:

„Доволен съм от представянето на българския национален отбор по сумо на най-силното първенство за годината – Световната купа в Полша. Радвам се, че успяхме да докажем силата си.”

„Този златен медал от Световната купа е равностоен на злато от Световно първенство, защото няма Мондиал тази година, световната федерация определи Световната купа в Полша с ранг като Световно. Това бе Световното за тази година!”

„Нашият спорт е такъв, че и секунда подценяване може да ти коства победата. Грузинецът Автандил Царцавадзе, от когото загубих на Европейското, сега по победих, както и преди съм правил. Радвам се, че успях да взема реванш по безспорен и категоричен начин. След самата ни среща той дойде при мен и ми каза „Ти си една класа над всички нас”.

„Тодор Джуров занапред ще взима още повече медали. След като взе златото, дойде при мен и каза: „Сега на това състезание реших да те слушам само теб за тактиката. До сега на предишни турнири в схватки пробвах мой неща, но сега на 100% слушах каквото ми кажеш и успях. Благодаря!”.

„Анна Методиева е в елита на нейната категория до 65кг. в световното сумо и след златото на Европейското, сега затвърди това с бронз във Варшава. Просто недоглеждане на една ситуация срещу петкратната световна шампионка от Русия й коства златото. Оттук-нататък всички ще се съобразяват с нея.”

„Строгият японски хранителен режим, на който бе подложен тима ни е в основата на успехите и четирите медала за България от Световната купа по сумо в Полша.”