Българският национален отбор по борба в класически стил трябва да вземе поне един медал и две квоти за олимпийските игри през 2012 година, заяви старши треньорът Стоян Добрев за БТА.

На излитане за турския град Истанбул, където следващата седмица започва световното първенство по борба, той каза, че в отбора има настроение, а състезателите са здрави и имат сили да постигнат очакваните резултати.

"Надяваме се всичко да протече нормално. Подготовката в Полша и Унгария беше тежка. Момчетата се справиха добре, здрави са и са готови да се реализират до край в името на голямата цел. Винаги преди олимпиада първенствата са доста натоварени и всички са амбицирани, защото тук се дават квоти. Който спечели сега, си спестява останалите усилия. Ние гледаме реално на нещата и се надяваме да вземем поне един медал и една или две квоти. Всяко състезание е само за себе си и няма нищо невъзможно. Всичко е въпрос на шанс и даване на максимума от всеки един състезател. Дадат ли го, искат ли, няма начин да не се получи. Напълно възможно е да повторим силното представяне от европейското първенство, но това зависи от самите момчета. Ние сме работили само в тази насока. В отбора има настроение, но всеки си дава сметка какво голямо препятствие ни чака в Истанбул", заяви Стоян Добрев.

Българските национали ще срещнат сериозна конкуренция от цялата планета в набиращото все повече участници световно първенство по борба. Квоти ще бъдат раздавани за двамата състезатели на финала, както и на тези, които се борят за 3-5 място. Ако не успеят да постигнат целите си в Истанбул, българите ще имат възможност да го направят на родна почва през 2012 година.

"Турция има доста силни традиции в класическата борба, така е и във всички бивши съветски републики. Те са основните ни конкуренти на шампионата. Като възможност е добре да имаме шанса да печелим квоти и пред собствена публика, защото тук разчитаме много на психологията. Моята мечта обаче е да си свършим по-голямата част от работата в Истанбул", добави Добрев.