С финално състезание и официално закриване приключи първият международен лагер по фехтовка за деца до 18 години в Банско. От 28 юли до 5 август повече от сто момчета и момичета от 25 държави научиха някои от тайните на този спорт с помощта на опитни треньори от България и на специалните гости на събитието - златната медалистка от Рио де Жанейро 2016 Ана Мария Попеску (Румъния), шампионът от игрите в Лондон през 2012 Рубен Лимардо Гаскон (Венецуела) и двукратният световен шампион Николай Новосьолов (Естония). Организатори на лагера бяха спортен клуб по фехтовка “София” и МК “Фехтовална академия – Дубай”, подкрепени от Българска федерация по фехтовка.

Фехтовка

източник: bulfencing.com

Финалният турнир се проведе в три възрастови групи - до 12, до 15 и до 18 години, и по всички правила на Международната федерация по фехтовка. В груповата фаза срещите бяха до 5 точки, а в елиминациите се играеше до 15. Момчетата и момичетата демонстрираха какво са научили през последните седем дни и показаха шампионски дух. Всички участници премериха сили в минимум шест боя и получиха грамоти за участие. Състезанието се излъчваше онлайн в целия свят и всички в реално време можеха да гледат двубоите.

На тържествената церемония по закриване на лагера децата получиха сертификати за участие, подписани от тримата специални гости на събитието.

Фехтовка

източник: bulfencing.com

Програмата беше наистина натоварена и интересна – каза Даниел Бояджиев, организатор на лагера и председател на клуб по фехтовка „София“. - Денят започваше с крос, следваха две групови тренировки. Между тях имаше три часови пояса с индивидуални уроци. Децата сами избираха с кого да работят. Освен това всеки гост имаше своя вечер, в която да разкаже историята си и да покаже медалите си. Доволни сме, защото участниците бяха щастливи, добиха нови умения и научиха някои от тайните на олимпийците. Важни бяха и съветите, които получиха: никога да не се отказват, да стоят здраво на земята, да слушат треньорите си и да вярват в себе си. Започваме подготовката на лагера през следващата година. Имаме проект и ще направим всичко, за да го реализираме.

Организаторите на международния лагер се надяват да поставят началото на една традиция в провеждането на събития от висок ранг в полза на българските фехтовачи и българската фехтовка и да съберат следващото лято още повече деца и шампиони.