Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова се завърна изключително горда от Йордания, където бе наградена лично от принц Фейсал бин Ал Хюсеин (президент на Олимпийския комитет на Йордания и брат на краля) и президента на МОК Жак Рох с приза „Жените и спорта” за континента Европа.

Световната рекордьорка в скока на височина сравни наградата си със спечелването на олимпийска титла.

Статуетката е изработена от дърво и метал, като тежи близо 10 килограма. Малко преди излизането си от ВИП-а на аерогара София Костадинова имаше малшанс да счупи специалната кутия на приза. На летището в Аман пък властите и митничарите са инспектирали статуетката, за да разберат дали не е бомба.

„Тази награда е като олимпийска титла! Аз бях номинирана от европейските олимпийски комитети и кандидатурата ми бе гласувана от Изпълкома на МОК. Това е не само награда за мен лично и България, но и за целия европейски женски спорт. Много съм щастлива, че имам честта да я притежавам. Моята презентация бе направена в Аман лично от Жак Рох. Бяха едва пет награди – за петте континента и едната спечелена от нас, не от мен. Този приз много задължава. Българският народ заслужава да е на по-високи позиции, ние сме малка държава с много кадърен народ” сподели олимпийски шампионка от Атланта'1996 Костадинова с приза в ръце.

По време на четвъртата световна конференция за жените и спорта в Аман (Йордания) и в присъства Кралят на Йордания Абдула II бяха обсъдени теми, как да се използва спорта като възможност за социална промяна, как да се увеличи броя на занимаващите се със спорт жени и как спортистките да служат като модели за подражание на младите момичета.

„Бяха обсъдени много неща, като най-важното бе за жените от третия свят, където много неща им се забраняват и не са на пиедестал. Политиката на МОК и останалите национални олимпийски комитети „Колкото повече силни жени спортистки, толкова по-добър имидж за целия спорт. Видяхме се с принц Фейсал бин Ал Хюсеин, с когото имаме договор за сътрудничество от година и половина. Видяхме се и с Жак Рох. Шефът на МОК се интересуваше как вървят делата с делегацията ни за Пекин, колко квоти имаме, имаме ли нужда от нещо. Учуди ме, че Рох знаеше, че аз съм патрон на Спортна федерация за деца лишени от родителски грижи. Той ми обеща, че МОК ще оказва голяма помощ в тази насока на нас със специалните си програми. Много съм щастлива, че Катето Дафовска и Петър Стойчев си имат бебета. До момента имаме 62 квоти, надявам се на още малко. Искам да изкажа и съболезнованията си на семейството на Надежда Лекарска. Загубихме едни голям българин и единствената жена, която беше в МОК. В Йордания ми направи впечатление, че младите се опитват да бъдат по-европейци, с по-големи сърца към света. В най-скоро време техния спорт ще бъде на много високо ниво” разказа още Стефка Костадинова на аерогара София.