Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния Олимпийски ден. На тази дата преди 126 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

По този повод днес в НСА председателят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и прие от ръцете на ученици и студенти факела със символичния олимпийски огън в столицата. До нея бяха още Любомир Ганев – президент на БФ волейбол, проф. Лозан Митев от НСА, Румен Стоилов - президент на БФ джудо, Пламен Кръстев от Изпълкома на БОК, Йорг Шенк – президент на БФ хокей на трева и др.

„Целият свят празнува днес олимпийския ден, с което отдава почит на първооснователите, на тези, които ни завещаха великата идея на олимпизма с неговите благородни принципи и идеали. Това лято МОК отправя специален призив за обединен и мирен свят. Бъдете горди с нашите велики шампиони, защото те прославят страната ни по цялата планета. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас – бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията,“ каза в краткото си приветствие към младежите Костадинова.

„Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни Мария Гроздева празнува рожден ден точно на 23 юни, а тази година отбелязва знаменит юбилей. Миналото лято легендарната състезателка по спортна стрелба стана и първата българка с участие на 7 олимпиади,“ каза още Стефка Костадинова.

След това, хванати за ръце всички направиха снимка със специалното послание на МОК за мир тази година - #MoveForPeace and #OlympicDay.

Във висшето спортно училище традиционно студенти и преподаватели отбелязват празника с редица други надпревари и активности. В тях се включиха ученици от столичните училища и олимпийски клубове – 35 СЕУ „Добро Войников“, 55 СУ „Петко Каравелов“, 191 Основно училище „Отец Паисий“ Железница, студенти, преподаватели и представители на НСА и др. Всички участници бяха със специални фланелки с логото на олимпийския ден. Празникът завърши с много снимки и селфита на младежите с настоящата световна рекордьорка в скока на височина, глобална знаменитост и легенда на българския спорт Стефка Костадинова.

Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бе честван и в много други градове из страната, където по традиция отдадените на олимпизма хора организираха различни събития.