Председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че пътят, по който трябва да се тръгне, за да се върнат успехите в родния спорт е свързан с организирането на фестивали като „Олимпийски надежди – Албена 2008”.

Освен това, що се касае до управлението на тази сфера, именитата ни лекоатлетка сподели, че трябва да се възстанови статутът на треньорите, трябва да се върнат спортните училища, както и да има федерации, които да са с приоритет.

„Мисля, че оттук трябва да се почне – от младите хора в България, от техните треньори, които създават таланти. За да имаме спорт. Мисля ,че нашите спортисти се представиха на ниво на Олимпиадата, защото посочете ни друга сфера, която да може да се похвали с медали”, сподели Костадинова след официалната церемония по откриването на първия по рода си спортен фестивал „Олимпийски надежди – Албена 2008”.

„Тази идея се зароди още през месец март. Надяваме се да продължим тази инициатива. Трябваше да стигнем до тук, за се зароди нещо. Знаете и вие, след 1990-та година спортът не е приоритет на държавата. Първо, трябва да се възстанови статутът на треньорите, които да са ангажирани да работят. Второ, трябва да се възродят спортните училища”, добави шефът на БОК.

„Трябва да има приоритетни федерации, те са приблизително 12-14, които са радвали страната ни през последните години. Но трябва да има приоритет.”

„Град Пловдив ми е дал много. Бях едно от щастливите момичета и момчета, които попаднаха в Спортното училище. Всичко, което зависи от мен, ще го направя”, добави Костадинова.

Що се касае до скандала с 11-те национали по вдигане на тежести, които бяха уличени в употреба на допинг, Костадинова каза: „Това е едно от най-тежките решения, които съм взимала, но то беше по тяхна молба. Не мисля, че трябва да се закриват щангите, защото има много кадърни състезатели и клубове в страната.”

Стефка Костадинова сподели впечатленията си и от Олимпиадата в Пекин: „Не говоря за спортните съоръжения. Защото 40 милиарда евро са вложени в инфраструктурата на Китай и бяха спрени около 200 завода. Хората се бяха подготвили. Аз съм била на доста Олимпиади, мисля, че това беше най-добрата, на която съм присъствала. Г-н Първанов покани Жак Рох да дойде в България и мисля, че мостът между МОК и БОК е изграден.”