Антоанета Стефанова /България/ и Ана Ушенина /Украйна/ завършиха реми в първата партия от мача за световната титла по шахмат за жени по системата нокаут. Бившата световна и бивша европейска шампионка Стефанова, която игра с черните фигури, се съгласи на реми на 36-тия ход с украинската шахматистка. Така резултатът във финалния мач е 0,5:0,5 точки.

Утре в 15,00 часа местно време ще бъдат пуснати часовниците за втората партия, в която международният гросмайстор Антоанета Стефанова ще има предимството на белите фигури.

Финалният мач на световното първенство по шахмат за жени по нокаут системата в сибирския град Ханти Мансийск между Антоанета Стефанова и Ана Ушенина ще се състои в 4 партии по класическата контрола на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ в четири дни - вторник, 27 ноември, 28 ноември, 29 ноември и 30 ноември.

Партиите по контролата на ФИДЕ са със следния регламент – 90 минути за 40 хода, след това 30 минути до края на партията с прибавяне на 30 секунди за всеки направен ход, като се започне от първия ход.

В случай на равен резултат във финалния мач - 2:2 точки, ще се играе тайбрек до излъчване на световната шампионка по нокаут-системата. Тайбрекът ще бъде на 1 декември.

Ако финалният мач завърши наравно се играе тайбрек – две партии по 25 минути плюс 10 секунди за направен ход, ако отново резултатът е равен се играят две партии с контрола 10 минути плюс 10 секунди на ход, ако отново резултатът е равен - нови две партии с 5 минути и 3 секунди за направен ход. Ако резултатът е отново равен, се играе последна партия, наречена "Армагедон" - белите получават 5 минути, черните - 4 минути, с прибавяне на 3 секунди след 61-вия ход. Ако и партията "Армагедон" завърши наравно - победител е шахматистът, играл в "Армагедон" с черните фигури.