Този уикенд (12-13 Юни) във Варна ще се проведе първото по рода си за България състезание с еднотипни лодки BORA Sailing Championship Varna 2021. 12 спортни клуба заявиха участие за титлата “Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България”, един от тях ще представя страната ни във Виена. Интересното при този тип надпревари е, че за разлика от големите регати с килови яхти например, където се взимат предвид коефициенти и разликата в яхтите оказва неминуемо влияние върху резултата, тук екипажите сменят лодката на всяка гонка, което превръща крайното класиране в резултат единствено е спортните им умения. Състезанието ще бъде клубове срещу клубове – Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20. Специално, за да бъде рефер на вода в този първи за страна ни кръг от шампионската лига по ветроходство във Варна пристигна Ставрос Курис (Гърция) –, Международен съдия към Световната Ветроходна федерация. Ето какво сподели за очакванията си за предстоящите гонки.

Здравейте, за първи път ли сте в България?

Това е първото ми посещение в България, първи път във Варна – това е наистина прекрасно място.

Шампионската лига по ветроходство, от която е част и BORA Sailing Championship Varna’21 е специфичен формат състезание, разкажете ни за предимствата му.

Това е много състезателен тип ветроходно състезание, много къси гонки, много близки до брега – всеки може да ги наблюдава. Форматът е изключително бърз, екипажите ще се състезават цял ден и по всяка вероятност в края на всеки състезателен ден ще са изтощени, но и много доволни от преживяното.

Къде другаде по света се случат ветроходни събития от този тип?

Всъщност се случват навсякъде по света. Те са част от така наречената Шампионска лига, която е много модерна към този момент. Състезанията се случват в цяла Европа, сега се разрастват към САЩ, Китай – наистина много държави се включват и правят своя ветроходна лига. Някои държави доста са напреднали, а други като България те първа правят първите си стъпки в това.

Кое е основното качество, което ветроходците трябва да притежават за този формат?

Отборна работа! Това е плаване в екипаж от едва трима души и без екипна работа просто няма как да се получи. Екипажът трябва да си сътрудничи и да комуникира през цялото време – това ще е най-добре за тях и за крайния им резултат.

Какво очаквате да видите този уикенд във Варна по време на BORA Sailing Championship Varna 2021?

Очаквам да видя много екшън, надявам се малко инциденти със щети, някои интересни ситуации около състезателните буйове. След гонките ще имам възможност да дискутирам с екипажите правилата, ситуациите и се надявам това също да е интересен опит за тях.

В България има различен тип ветроходци – от полу-професионалисти до начинаещи. За кого е подходящ този формат?

Това състезание е за всеки- няма значение дали сте професионалист, аматьор или напълно начинаещ във ветроходството. Това е нещо, което можеш да научиш бързо и разбира се с достатъчно тренировки да се пуснеш на състезание. Вярвам, че екипажите ще се влюбят в този тип състезание и ще се амбицират да тренират за това все повече и повече. Лично по моето мнение това е един от най-добрите ветроходни формати в света в момента.