В бургаския залив днес стартираха гонките от международна регата "Порт Бургас-Бургаска ветроходна седмица", съобщиха от пристанището. 

Участниците в състезанието са от България, Азербайджан, Беларус, Гърция, Кипър, Кувейт, Румъния, Русия, Турция, Украйна и Франция. 

В клас "Оптимист" има 150 ветроходци, в "Лазер 4.7" - 23-ма, в "Лазер Стандарт" ще се състезават 10 лодки, в "Лазер Радиал" - 11, в клас "420" участниците са 7, в "470" - 8 и в клас "Фин" умения ще покажат 15 състезатели.

Най-много са младите ветроходци в клас "Оптимист". Това вероятно е така, тъй като сегашната регата е генерална репетиция за Европейското първенство през 2017 година в този клас, на което Бургас ще домакин през август.

Гонките ще продължат до 1 май и ще могат да бъдат наблюдавани от мостика и крайбрежната алея на Морската градина от всички желаещи гости и жители на града. Резултатите от гонките ще бъдат публикувани на www.bourgassailingweek.org.

Организатори на ежегодното ветроходно състезание са "Пристанище Бургас" ЕАД, Яхт клуб "Порт Бургас" и община Бургас. Проявата е част от спортния календар на Българската федерация по ветроходство и на Международната федерация по ветроходство, и е с категория 50 точки на Wоrld Sailing.