За втора поредна година в Балчик ще се състои ветроходната регата „Калиакрия къп”. Регатата стартира на 4 юни официално, като първият ден е за записване на участниците. Надпреварата ще продължи до 7 юни.

По неофициална информация се очакват около 60 лодки да вземат участие в проявата. Регатата се организира от МК „Балчик” с изключителното съдействие на „Калиакрия Резортс”.

Шефката на балчишкия клуб Милкана Нонова информира, че през първия ден на 5 юни дистанцията ще е 35 морски мили, Балчик-Калиакрия-„банан” пред курорта-Кранево и финал в Балчик.

Вторият ден на 6 юни олимпийски триъгълник 12 морски мили + дистанция „банан”, а третият ден на 7 юни - дистанция „банан”, ако времето позволи.

Главен съдия на регатата ще е Петър Енчев, който също уважи пресконференцията, заедно с члена на УС на федерацията Росен Марангозов и г-ца Ива Турманова, представител на „Калиакрия резортс”.

Г-жа Нонова обяви, че за регатата ще има строги санкции по отношение на алкохола. През миналата седмица се състоя т.н „румънска регата” в Балчик, а някои от състезателите са участвали доста пийнали, което е довело да инцидент. Ще се изискват застраховки от всички участници тази година, като може да става и на място.

Надпреварата в „Калиакрия къп” ще бъде в 5 класа плюс „свободен клас рали”. Ако се съберат достатъчно яхти в клас „Петерсон” ще има надпревара и в този клас.

Наградният фонд тази година се осигурява от партньорите на регатата „Калиакрия резортс”, които имат 5-годишен договор с балчишкия клуб за това състезание.

„Ние ще си изпълним договора. Работим отлично с морски клуб „Балчик” и се надяваме да продължим в тази посока. За участниците сме предвилиди много забавления в нашия курорт”, заяви Ива Турманова.

През това лято Балчик ще е домакин още на Държавното първенство за килови яхти и на регата „Балчик”.