Кампанията на Българската федерация по лакрос отбеляза своето начало. Джон Лейдън проведе първата тренировка по лакрос на открития терен на 101 СОУ в кв. Надежда.

Там той ще продължи да учи малчуганите от деветте училища в района, как да боравят със стиковете всеки понеделник, четвъртък и петък. Район Надежда е първият, който се включва в кампанията на Българската федерация, имаща за цел да възпита спортна култура, да допринесе за физическото развитие на подрастващите, а не на последно място и да превърне спорта в превенция срещу наркоманията и тютюнопушенето. Младши експертът на район Надежда, отговарящ за "Образование, култура, социални дейности и спорт" Веселка Петкова изгледа стартовата тренировка на бъдещите състезатели по лакрос.

Тя не пропусна да ги насърчи и сподели амбициите си да помогне на децата "да намерят своя спорт, за да може да се приберат децата от улицата". Своята подкрепа към кампанията "Лакрос в училищата" заяви и кметът на район Надежда. На първата официална тренировка в 101 СОУ се събраха над 30 бъдещи състезатели. За много от тях това не беше първият допир до атрактивния спорт. Повечето вече са били част от демонстрациите, които Федерацията организира и познават историята и правилата. Малчуганите ще тренират всяка седмица в понеделник и петък на открития терен на училището от 12:30ч. до 15:00 ч., както и всеки четвъртък в салона на училището от 18:00 ч. до 19:30 ч.

Подготовката на малчуганите ще води наскоро пристигналия в България Джон Лейдън. Преподавателите по физическо възпитание приемат с голямо вълнение новия спорт. Те са убедени, че лакрос ще им помогне в борбата срещу ученическата агресия и ще научи децата на колективизъм и дисциплина. В началото на 2011 г. ще бъде регистриран и Обединен спортен клуб "Надежда", в който ще бъде включен и северноамериканският спорт, а през май 2011 г. се очаква да се проведе първия училищен турнир по лакрос.